Andreas Fischer-Hansen DFF AAC er død, 83 år gammel. Den danske filmfotografen ble født 12. juni 1941 og studerte filosofi og utdannet seg som reklamefotograf før han begynte på Den Danske Filmskole i 1969. Fischer-Hansen har fotografert en lang rekke kortfilmer og dokumentarer og spillefilmen «La’ os være» (1975). I to perioder var han leder for fotograflinjen på Den Danske Filmskole (1973-1980 og 1983-2000). Andreas har mottatt flere ærespriser, blant annet fra Dansk Filmfotografforbund (1999), IMAGO (2009) og senest i fjor sommer fra den østerrikske foreningen AAC. Andreas Fischer-Hansen var president i IMAGO fra 2003 til 2008. Foreningen var den gang en europeisk organisasjon som senere har vokst til å bli verdensomspennende. Andreas ble etterfulgt av britiske Nigel Walters, BSC før norske Paul René Roestad, FNF ble valgt til IMAGO-president i 2015. Paul René er i dag styreleder i Foreningen norske filmfotografer og han har skrevet følgende minneord:
Andreas ble overtalt til å påta seg president-vervet i IMAGO – The International Federation of Cinematographers i 2003. Foreningen lå med brukket rygg økonomisk i 2002 etter IMAGOs bokprosjekt «Making pictures – a century of European cinematography». En spektakulær bok, hyllet av kritikere verden over, men kostnadene for IMAGO var så store at foreningen var teknisk konkurs. Andreas Fischer-Hansen tok på seg den vanskelige oppgaven med å få foreningen på fote igjen, og klarte det til gangs, tross sterk tvil blant mange medlemmer om dette var mulig. Men Fischer-Hansen hadde Dansk filmfotografforbund i ryggen, og også etter hvert Foreningen norske filmfotografer og flere, og støttespillerne gikk inn med betydelig støtte, både finansielt, arbeidsmessig og moralsk. Dette, i tillegg til Fischer-Hansens økonomiske kunnskaper og diplomatiske evner, ble en suksess-oppskrift. Foruten Luciano Tovoli ASC AIC, IMAGOs grunnlegger, er det få som har hatt større betydning for IMAGO enn Andreas Fischer-Hansen.
Han var foreningens president fra 2003 til 2008. I IMAGOs styre hadde han med seg Tony Costa AIP som visepresident og Paul René Roestad FNF som IMAGOs generalsekretær. I Andreas Fischer-Hansens presidentperiode fikk foreningen igjen en tilfredsstillende økonomisk kontroll, avtaler med regnskapsfører og advokat med opphavsrett og arbeidsforhold som spesialitet ble etablert, og perioden ble en av IMAGOs mest produktive når det gjaldt vekst, stabilitet og økonomi, og antallet medlemmer steg betraktelig. IMAGOs viktige komitésystem ble etablert i årene 2006/2007. Arbeidet med fotografens rettigheter og arbeidsforhold skjøt fart, og den første konferansen om filmfotografers opphavsrett ble holdt i Huelva i Spania i 2004. Arbeidet med filmfotografers arbeidsforhold ble intensivert under samlinger på Camerimage i 2005 (den gang i Lodz), sammen med et betydelig forsterket internasjonalt samarbeid filmfotografer imellom. Fischer-Hansen var hovedansvarlig for filmfotografutdanningen på den danske filmskole i perioden 1973 til år 2000, og en betydelig andel av dagens danske filmfotografer har hatt Andreas som sin lærer, inspiratorer og rådgiver. Han var også hovedlærer på den Baltiske filmskole i Tallinn i flere år, og var en etterspurt foreleser på flere internasjonale filmskoler, også utenfor Europa. Andreas var æresmedlem av IMAGO, i tillegg til æresmedlem av Dansk filmfotograf forbund DFF og Østerrikes Filmfotografforbund (AAC). Andreas Fischer-Hansen var en nær venn av flere i FNF, og arbeidet for å øke samarbeidet mellom spesielt de nordiske filmfotograf-foreningene. Han besøkte også Oslo ofte, han var deltaker på Oslo Digital Cinema Conference hvert år fra starten i 2005, men på siste ODCC i 2023 var han for dårlig til å reise. Det er mange filmfotografer verden over som vil huske Andreas Fischer-Hansen med stor takknemlighet og stor glede.
Paul René Roestad
Leder, Foreningen norske filmfotografer