Godt oppmøte på første foredrag.  Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Vellykket sommerfest

«There’s no such thing as a free lunch» er et velkjent begrep i bransjen. Lørdag 1. juni motbeviste vi denne påstanden da FNF inviterte til gratis sommerfest med både pølser, is, brus og en øl (for de som ble igjen til slutt). Ideen om en sommerfest er ikke ny. Allerede i 2013 tenkte vi lage et slikt uformelt arrangement, inspirert av de store foreningene i USA og Storbritannia. I motsetning til BSC Summer Lunch som er et lukket arrangement kun for medlemmer så åpnet vi opp for hele bransjen og oppfordret samtidig til å ta med barna. Tidenes første FNF Sommerfest ble holdt i Filmparken på Jar. Det er i år 90 år siden Norsk Film åpnet filmstudio i Bærum like utenfor Oslo. Våre samarbeidspartnere viste fram utstyr både innendørs og ute i det fine sommerværet. I Studio A, oppkalt etter regissør Arne Skouen, var det foredrag og presentasjoner.

Jan Christian Frugård om Kunstig intelligens. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Regissør Jan Christian Vive Frugård fortalte hvordan han bruker kunstig intelligens i forbindelse med konseptualisering i forarbeidet. I følge regissøren kan man, forutsatt at man har gått noen runder i Promptingen, visualisere ideene sine slik at det blir lettere for alle fagfunksjoner å forstå hva regissøren ønsker å oppnå. Vi fikk en innføring i begrepet Generativ AI og de ulike verktøyene som Midjourney, Dall-E 3 (OpenAI),  Magnific.AI, ChatGPT og Adobe Sensei. Kunstig intelligens (AI/KI) utvikles i rekordfart og vil påvirke livene våre. AI vil trolig revolusjonere mange områder innenfor filmproduksjon, så det er viktig at vi blir kjent med mulighetene og utfordringene, enten vi er skeptiske eller teknologioptimistiske. FNF vil derfor komme tilbake med et eget seminar om temaet i løpet av året.

Godt oppmøte i Studio A. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Etter første foredrag kom det noen tordenbyger som skremte hjem noen av de oppmøtte. Det ble likevel ikke mange dråpene. Morten Hjerde fra norske Rift Labs holdt et vittig foredrag om skruenes plass i filmhistorien. Rift Labs produserer merkevaren Kelvin som er norskproduserte LED-lys laget på Vinterbro. For første gang fikk vi se Kelvin Epos 6oo i levende live. Hovedmarkedene til Kelvin er USA og Tyskland, filmnasjoner med høyt produksjonsvolum. Her i Norge føres produktene av vår samarbeidspartner Foto.no. Andre produktnyheter var Cooke SP3 serien og Zeiss Nano Prime som Steve Calavitis fra Camera Nordic tok med til Norge for første gang. Jørn Broll, FNF fra Krypton Film viste fram ZeeGee, en treakset kamerakrybbe. Den kan brukes på stativ eller bilrigg for simulering av håndholdt kameraføring, eller med Steadicam-vest.

Jørn Broll, FNF med ZeeGee kamerarigg. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Nanlux viste fram sin nyeste og største lampe Evoke 2400B, en bicolor LED-fresnell som tilsvarer en 4kW HMI i lysstyrke. Den kan brukes med vanlig stikkontakt på en 16 Ampere kurs (eller 10 Ampere hvis man er forsiktig og ikke skrur den på maks). Cinemarine hadde stand utenfor studio og viste fram en rekke undervannshus og løsninger for vannopttak, blant annet undervannslys. Cinemarine tilrettelegger for produksjoner som jobber i og ved vann. De fasiliteter alt fra undervannsfotograf til sikkerhetsdykkere og båtførere. Amund Lie, FNF er også undervannsfotograf og driver Hydrophobic AS som viste fram sine undervannshus innendørs. Moviebird hadde med seg U-Crane, Low-Loader, Tow-Dolly og elektriske kamerabiler. Både Moviebird Norway og Cinemarine samarbeider med RippleX Studio som har kameraløsninger for plates. Foto.no fører en rekke merkevarer, blant annet Kelvin og Nanlux, Arild Bergseth er ekspert på lys og hadde med seg lysmåleren Sekonic L858D som enhver filmfotograf burde ha. Han hadde også med seg Sekonic SpectroMeter C-800, en fargetemperaturmåler som er meget nyttig å ha på sett. Spesielt på location hvor man ønsker å matche eksisterende lys.

Flere av gjestene tok med seg barna på FNFs sommerfest. Om det var gratis is eller undervannsutstyr som fristet mest vites ikke. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Vi skulle få besøk av Leitz, men den tyske optikkprodusenten måtte dessverre melde avbud i siste liten. Det ble derfor tid til presentasjon av alle utstillerne: Moviebird Norway, Camera Nordic, Kelvin, Cinemarine, Foto.no, Krypton Film, Nanlux (representert ved importør Focus Nordic), Hydrophobic og RippleX Studios (tidligere Stargate Media). Storyline Studios åpnet lyslageret for oss og Kostymeavdelingen viste fram noen av sine skatter. Thomas Diseth, FNF solgte boksamlinga si med faglitteratur som er vanskelig å få tak i. For 100 kroner kunne man sikre seg en signert bok av Sven Nykvist og andre filmfotografer/forfattere. Utendørs var det grilling av pølser og servering av kaffe, brus og is.

Fra venstre: Pål Bugge Haagenrud FNF, Ronald Plante CSC og Calle Børresen fra Moviebird Norway. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Takk til Filmparken AS ved Nina Heidenreich for at vi fikk komme til Filmparken på Jar. Dette var et pilotprosjekt, men styret tenker at FNFs sommerfest kan bli et fast innslag i kalenderen. Enten årlig eller annethvert år – når vi ikke arrangerer Oslo Digital Cinema Conference (ODCC). Vi setter pris på tilbakemeldinger fra dere som var tilstede. Send oss en e-post på on.refargotofmlifobfsctd@tsop

Siste innlegg
Godt oppmøte på første foredrag.  Foto: O.A. Grøntvedt, FNF
«There’s no such thing as a free lunch» er et velkjent begrep i bransjen. Lørdag 1. juni motbeviste vi denne (..)
[ 2. juni 2024 ]
Filmparken
Vi har gleden av å invitere hele filmbransjen til sommerfest læring og utstyrsutstilling lørdag 1. juni. Ta turen til Filmparken på (..)
[ 27. mai 2024 ]
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
[ 29. april 2024 ]
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
[ 1. mars 2024 ]
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
[ 20. februar 2024 ]
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
[ 9. februar 2024 ]
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
[ 3. februar 2024 ]
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
[ 18. januar 2024 ]
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
[ 10. januar 2024 ]
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
[ 12. desember 2023 ]
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
[ 6. desember 2023 ]
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
[ 26. november 2023 ]