Paul René Roestad, FNF hedret av IMAGO i London

IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 representanter for over 30 nasjonale filmfotograf-foreninger var til stede, fra New Zealand og Australia til Armenia og Georgia, Chile, Colombia, og selvfølgelig de store filmnasjonene USA, Storbritannia og Frankrike. Foreningen norske filmfotografer ble representert av styremedlem Benjamin Mosli, FNF og styreleder Paul René Roestad, FNF. Ni foreninger som ikke kunne være fysisk til stede deltok digitalt. The British Society of Cinematographers (BSC) var vert for IAGA i år, og hadde organisert det hele forbilledlig sammen med IMAGO. Vår egen Paul René Roestad FNF ble utnevnt til IMAGO Æresmedlem. Forslaget kom fra IMAGOs grunnlegger Luciano Tovoli ASC AIC, tidligere IMAGO-president Andreas Fischer-Hansen DFF samt styret i IMAGO og ble vedtatt av IAGAs delegater med akklamasjon. Nordmannen takket Luciano, Andreas og IMAGOs styre for denne uventede og høythengende hederen. Paul René har jobbet for IMAGO i mange år. Han var føderasjonens generalsekretær fra 2003 til 2008. Paul René fortsatte som styremedlem i IMAGO fra 2008 til 2015. Samme år ble han valgt som IMAGO´s president, et verv han hadde frem til 2020. Det var i perioden som generalsekretær at Paul René organiserte den aller første Oslo Digital Cinema Conference i 2006. ODCC har blitt en tradisjon som arrangeres av FNF annethvert år. IMAGO ble stiftet i 1992 og representerer i dag mer enn 4000 filmfotografer fra 57 nasjonale foreninger verden over. Paul René er tidligere tildelt «IMAGO Tribute Award» samt FNFs ærespris (2013). I 2022 ble han tildelt Amandakomiteens Gullklapper under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Den meritterte filmfotografen er for tiden styreleder i Foreningen norske filmfotografer, et verv han har hatt siden 2022. FNF gratulerer Paul René med den store æren.

Delegater fra mange forskjellige fotografforeninger samlet i London under IAGA 2024. Paul René ytterst til høyre. Foto: IMAGO

IMAGOs årsmøte sammenfalt med BSC Expo, så mange ble en dag eller to ekstra for å få med seg denne messen som er viktig for å holde seg oppdatert på det siste av nytt utstyr, og å treffe kolleger. Flere av FNFs partnere stilte ut på BSC Expo, blant dem Kelvin, Camera Nordic, Cinelab, ARRI og Nanlux. Camera Nordic var til stede med Steve Calavitis og fra Kelvin deltok Øyvind Hasund Dahl. Den norske lysprodusenten satser stort i det tyske og amerikanske markedet. Selv om årsmøtet var over to dager, gikk hoveddelen av årsmøtet med til å gå gjennom praktisk administrative saker som budsjett og regnskap. Mange mente det var satt av for lite tid til filmpolitiske diskusjoner. IMAGOs viktigste aktiviteter gjøres gjennom alle IMAGO-komiteene, og disse fikk god tid til å presentere hva de jobbet med og hvilke planer de har. Working conditions-komiteen er i ferd med å initiere en kampanje mot urimelige arbeidsforhold i internasjonal filmproduksjon, der arbeidsdagene og -ukene flere steder bare blir lengre og lengre. En internasjonal spørreundersøkelse er i ferd med å bli sendt ut til alle verdens hjørner, og IMAGOs arbeid videre med denne saken planlegges. FNF er en sentral deltaker i dette arbeidet. Authorship-komiteen arbeider med å holde oppsyn med fotografers rettigheter rundt om i verden, og disse rettighetene er under angrep flere steder. I IMAGO’s tekniske komité er det stor aktivitet, og FNF har involvert seg sterkt i denne komiteen. FNF har faktiske flere medlemmer (4) i komiteen enn noen annen forening. Også Diversity & Inclusion-komiteen og Education-komiteen rapporterte, og det ble opprettet en ny komité for restaurering og arkivering av historiske filmer, noe som er svært nødvendig å få økt fokus på. Filmer fra både før og etter andre verdenskrig går tapt før man får begynt arbeidet med å restaurere og bevare. Mindre enn 5% av verdensarven av film av spesielt stor interesse er påbegynt bevart.

Benjamin Mosli, FNF og Paul René Roestad, FNF på BSC Expo i London. Foto: Kurt Brazda, AAC

Det skal være valg til IMAGOs styre før sommeren, valget skal foregå som et digitalt ekstraordinært årsmøte. Lars Petterson FSF (Sverige) ble valgt inn i IMAGOs valgkomité, som nå består av Alex Sterian RSC (Romania), Marcela Burseau ABC (Brasil) og nevnte Lars Petterson FSF (Sverige). Våre delegater Benjamin og Paul René arbeidet sammen med de andre nordiske deltakerne på IAGA for å planlegge et nærmere nordisk samarbeid. Spesielt innen lønns- og arbeidsforhold har vi svært mange felles utfordringer, ikke minst med hvordan vi skal få rettferdig betalt for for- og etterarbeid. Alle de nordiske foreningene var svært glade for FNFs initiativ på dette området og ser frem til samarbeidet. Konklusjonen fra årets generalforsamling er at det er en god utvikling i IMAGO. De interne personkonfliktene som har vært et problem gjennom mange år er historie. IMAGO er på rett vei. Det eneste FNF har å innvende er at filmpolitikk må sterkere tilbake på IMAGOs agenda rimelig snart. 

 

Siste innlegg
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)