Mesterklasse med Ellen Kuras ASC

I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag 9. desember arrangerer FNF mesterklasse med den prisbelønte filmfotografen i Oslo. Dette foregår på Filmens hus. Mandag 11. desember kommer Ellen Kuras til Dokumentarkonventet som foregår på Solstrand Hotell utenfor Bergen. Kuras er en prisbelønnet filmfotograf som jobber både innen fiksjon og dokumentar. Dette vil du ikke gå glipp av.

Ellen Kuras ASC. Foto: Kamila Zaworska.

Ellen Kuras er kjent for sitt arbeid både innen dokumentar og fiksjonsfilm. Hun har blant annet fotografert «Evig solskinn i et plettfritt sinn» (2004), «Coffee and Cigarettes» (2003), «Summer of Sam» (1999), «Analyze That» (2002) og «Blow» (2001). Kuras har gjort en lang rekke dokumentarfilmer siden hun vant Student-Oscar i 1990 for «Samsara: Death and Rebirth in Cambodia». Hun har fotografert flere filmer for Martin Scorsese, blant annet «Personality Crisis: One Night Only», «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese» (2019), «Pretend it’s a City» (2021) og «Making The Irishman» (2020). Kuras har jobbet med regissører som Michel Gondry, Sam Mendes og Spike Lee. Hun har fotografert konsertfilmen «Neil Young: Heart of Gold» (2006) for Jonathan Demme, og skutt en rekke musikkvideoer for noen av verdens største artister. Kuras jobber både som filmfotograf og regissør. Hele tre ganger har hun vunnet Cinematography Award under Sundance festivalen. Hun har også vunnet tre Emmy-priser og ble Oscar-nominert for dokumentarfilmen «The Betrayal – Nerakhoon» (2008).  I fjor ble hun hedret med Lifetime Achievement Award av American Society of Cinematographers under ASC Awards. Nå er hun aktuell som regissør på spillefilmen «Lee» som er nominert i hovedkonkurransen under årets Camerimage festival i Polen. «Lee» er en biografisk spillefilm om motefotografen Elizabeth ‘Lee’ Miller som endte opp som krigsreporter for Vogue under Andre verdenskrig, og hovedrollen spilles av Kate Winslet som Ellen Kuras jobbet med på «Evig solskinn i et plettfritt sinn» og «A Little Chaos» (2014).

Når Kuras i fjor fikk ASCs hederspris var begrunnelsen blant annet: «Kuras’ cinematography in such films as Swoon, I Shot Andy Warhol, Summer of Sam, Blow, Personal Velocity: Three Portraits and Eternal Sunshine of the Spotless Mind sets her apart as a bold stylist with an uncanny ability to visualize characters’ emotional and psychological landscapes. Her commitment to nonfiction filmmaking, exemplified by her own Emmy-winning, Oscar-nominated documentary, The Betrayal – Nerakhoon — which she directed and shot — as well as 4 Little Girls and Pretend It’s a City, testifies to her anthropological curiosity and sense of artistic mission.»

Mesterklassen vil foregå på Filmens hus i Oslo lørdag 9. desember. Moderatorer er Olaug Spissøy Kyvik FNF og Alvilde Horjen Naterstad FNF. Ordinær pris er NOK 450,- Det er rabatterte priser for studenter, for FNF-medlemmer og medlemmer av Norsk filmforbund.
Billetter kjøpes her: https://www.deltager.no/register/MesterklasseEllenKurasASC_14112023090513#/

Dato: 09.12.23
Tid: 11:30 til 14:30.
Sted: Filmens hus. Sal: Tancred.
Adresse: Dronningens gate 16 0152 Oslo.

Siste innlegg
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)
Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage
Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene (..)
maxresdefault-3
Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke (..)
378173821_844528207553218_303912505062559560_n
Nordic/Docs arrangeres i Fredrikstad denne uka. Dette er ellevte utgaven av den internasjonale dokumentarfilmfestivalen. Foreningen Norske Filmfotografer har i mange (..)
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbringeren-opff-logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487-x2
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_98300-x2
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE-ROLV-HAAN-x2
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)