Mesterklasse med Ellen Kuras ASC

I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag 9. desember arrangerer FNF mesterklasse med den prisbelønte filmfotografen i Oslo. Dette foregår på Filmens hus. Mandag 11. desember kommer Ellen Kuras til Dokumentarkonventet som foregår på Solstrand Hotell utenfor Bergen. Kuras er en prisbelønnet filmfotograf som jobber både innen fiksjon og dokumentar. Dette vil du ikke gå glipp av.

Ellen Kuras ASC. Foto: Kamila Zaworska.

Ellen Kuras er kjent for sitt arbeid både innen dokumentar og fiksjonsfilm. Hun har blant annet fotografert «Evig solskinn i et plettfritt sinn» (2004), «Coffee and Cigarettes» (2003), «Summer of Sam» (1999), «Analyze That» (2002) og «Blow» (2001). Kuras har gjort en lang rekke dokumentarfilmer siden hun vant Student-Oscar i 1990 for «Samsara: Death and Rebirth in Cambodia». Hun har fotografert flere filmer for Martin Scorsese, blant annet «Personality Crisis: One Night Only», «Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese» (2019), «Pretend it’s a City» (2021) og «Making The Irishman» (2020). Kuras har jobbet med regissører som Michel Gondry, Sam Mendes og Spike Lee. Hun har fotografert konsertfilmen «Neil Young: Heart of Gold» (2006) for Jonathan Demme, og skutt en rekke musikkvideoer for noen av verdens største artister. Kuras jobber både som filmfotograf og regissør. Hele tre ganger har hun vunnet Cinematography Award under Sundance festivalen. Hun har også vunnet tre Emmy-priser og ble Oscar-nominert for dokumentarfilmen «The Betrayal – Nerakhoon» (2008).  I fjor ble hun hedret med Lifetime Achievement Award av American Society of Cinematographers under ASC Awards. Nå er hun aktuell som regissør på spillefilmen «Lee» som er nominert i hovedkonkurransen under årets Camerimage festival i Polen. «Lee» er en biografisk spillefilm om motefotografen Elizabeth ‘Lee’ Miller som endte opp som krigsreporter for Vogue under Andre verdenskrig, og hovedrollen spilles av Kate Winslet som Ellen Kuras jobbet med på «Evig solskinn i et plettfritt sinn» og «A Little Chaos» (2014).

Når Kuras i fjor fikk ASCs hederspris var begrunnelsen blant annet: «Kuras’ cinematography in such films as Swoon, I Shot Andy Warhol, Summer of Sam, Blow, Personal Velocity: Three Portraits and Eternal Sunshine of the Spotless Mind sets her apart as a bold stylist with an uncanny ability to visualize characters’ emotional and psychological landscapes. Her commitment to nonfiction filmmaking, exemplified by her own Emmy-winning, Oscar-nominated documentary, The Betrayal – Nerakhoon — which she directed and shot — as well as 4 Little Girls and Pretend It’s a City, testifies to her anthropological curiosity and sense of artistic mission.»

Mesterklassen vil foregå på Filmens hus i Oslo lørdag 9. desember. Moderatorer er Olaug Spissøy Kyvik FNF og Alvilde Horjen Naterstad FNF. Ordinær pris er NOK 450,- Det er rabatterte priser for studenter, for FNF-medlemmer og medlemmer av Norsk filmforbund.
Billetter kjøpes her: https://www.deltager.no/register/MesterklasseEllenKurasASC_14112023090513#/

Dato: 09.12.23
Tid: 11:30 til 14:30.
Sted: Filmens hus. Sal: Tancred.
Adresse: Dronningens gate 16 0152 Oslo.

Siste innlegg
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)