Prisvinnere Nordic / Docs

Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke priser til norske og internasjonale dokumentarfilmer. FNF deler hvert år ut pris for beste foto. I år valgte juryen å dele ut to priser: Én til beste foto helaftens dokumentarfilm og en til beste foto kort-dokumentar. Filmfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo vant Beste foto (helaftens dokumentar) for Margreth Olins «Fedrelandet». NRK Filmpolitiets Birger Vestmo skriver i anmeldelsen:
«Fedrelandet er filmet i praktfulle omgivelser i Jostedalsbreen Nasjonalpark, Oldedalen og Lodalen i Stryn kommune, Jostedalen i Luster kommune og Lygnstøylvatnet i Ørsta kommune. Filmen inneholder en rekke svimlende vakre bilder signert hovedfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo og dronefotograf Herman Lersveen, som virkelig understreker de monumentale dimensjonene ved høye fjell og enorme isbreer». En rekke fotografer har ifølge IMDb bidratt på filmen som har blitt Norges Oscar-kandidat. Blant annet Kjetil Astrup (assosiert medlem FNF) bidratt med undervannsfoto. Juryens begrunnelse lyder: «I prosessen med å finne en vinner har vi lett etter en film der vi opplever at fotografen har gjort filmen bedre med sin foto – og måte å fortelle med bilder på. Og denne filmen ER foto. Filmen er suggerende og meditativt filmet. Bildene bærer fortellingen, og dikterer tempo i filmen – hadde ikke bildene holdt over tid kunne de heller ikke hatt den klipperytmen de har. Det er storslagent men også nennsomt gjort. Fra mikro til makro. Vi ønsker å gi prisen til Fedrelandet og fotograf Lars Erlend Øymo».

Hederlig omtale til Tore Vollan FNF. Foto: Sara Lockertsen

Tore Vollan FNF fikk Hederlig omtale for sitt arbeid på «Krigere», en film om vanskeligstilt ungdom på kant med loven. Filmen følger ungdomsarbeideren Berat og tenåringen Mamo. Regissør Jon Haukeland samarbeider på ny med filmfotograf Vollan, slik de gjorde på «Barneraneren» (2018). I likhet med den filmen er også «Krigere» en hybridfilm. «Heller ikke Krigere er verken en ren dokumentar eller en fullblods spillefilm, men en mellomting, der virkelige personer spiller seg selv i gjenskapte situasjoner» skrev Birger Vestmo da han anmeldte filmen i fjor høst. Juryens begrunnelse lyder: «Vi ønsker å gi en hederlig omtale til en film med et tydelig premiss; karakterene spilles av seg selv i rekonstruksjoner av hendelsesforløpet. Fotografen velger å bruke et bildespråk som oppleves sobert og ikke insisterende. Det gir oss som seere rom til å ta del i karakterenes reise, og det gir rom for refleksjon. Vi ønsker å gi en hederlig omtale til Krigere og fotograf Tore Vollan for beste foto».

Prisvinnere Nordic / Docs 2023. Foto: Sara Lockertsen

Nordic / Docs har et bredt utvalg av internasjonale dokumentarer i alle lengder. For første gang har FNFs jury valgt å gi priser både til helaftens dokumentar og kortere dokumentar. Prisen for beste foto kortdokumentar gikk til Tor Edvin Eliassen for «Havfrue». «Den unge fiskeren Sisilie har arvet fiskebåten fra sin far, som stirrer på henne fra en tatovering på armen hennes. Samtidig som hun navigerer det komplekse forholdet til faren Bjørn, må hun finne sin egen vei som fisker i Lofoten» skriver Nordic / Docs i programmet. Juryens begrunnelse lyder: «Vi ønsker å gi prisen for beste filmfoto kortdokumentar til en film, hvor karakterenes jordnære og røffe utrykk underbygges av bildenes analoge og nøkterne estetikk. Filmfotografen skildrer på lyrisk vis en relasjons historie hvor fotoarbeidet bygger på regiens stødige dramaturgi. Vi gir årets filmfotopris til Tor Edvin Eliassen for filmen Havfrue».

Aslaug Holm FNF vant den gjeve prisen for Beste helaftens dokumentarfilm. Foto: Sara Lockertsen

Årets jury for FNF/Nordic Docs fotopris har bestått av Janne Lindgren FNF, Karl Erik Brøndbo FNF og Roar Midtlien. Sistnevnte var tilstede og delte ut prisene. Aslaug Holm FNF vant Nordic Docs pris Beste helaftens dokumentarfilm for «Blokka» hvor hun hadde regi og foto. Foreningen Norske Filmfotografer gratulerer alle vinnerne.
Siste dag av festivalen er i dag søndag. 1. oktober. For full liste av vinnere, se https://www.nordicdocs.no/artikler/nordic-docs-prisvinnere-2023

FNF/NordicDocs beste foto helaftens dokumentarfilm:

Filmfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo for «Fedrelandet»

Hederlig omtale: Tore Vollan FNF for «Krigere»

FNF/Nordic Docs beste foto kort-dokumentar:

Filmfotograf Tor Edvin Eliassen for «Havfrue»

Helaftens dokumentarfilm:

«Blokka» av Aslaug Holm FNF

Siste innlegg
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)