Prisvinnere Nordic / Docs

Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke priser til norske og internasjonale dokumentarfilmer. FNF deler hvert år ut pris for beste foto. I år valgte juryen å dele ut to priser: Én til beste foto helaftens dokumentarfilm og en til beste foto kort-dokumentar. Filmfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo vant Beste foto (helaftens dokumentar) for Margreth Olins «Fedrelandet». NRK Filmpolitiets Birger Vestmo skriver i anmeldelsen:
«Fedrelandet er filmet i praktfulle omgivelser i Jostedalsbreen Nasjonalpark, Oldedalen og Lodalen i Stryn kommune, Jostedalen i Luster kommune og Lygnstøylvatnet i Ørsta kommune. Filmen inneholder en rekke svimlende vakre bilder signert hovedfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo og dronefotograf Herman Lersveen, som virkelig understreker de monumentale dimensjonene ved høye fjell og enorme isbreer». En rekke fotografer har ifølge IMDb bidratt på filmen som har blitt Norges Oscar-kandidat. Blant annet Kjetil Astrup (assosiert medlem FNF) bidratt med undervannsfoto. Juryens begrunnelse lyder: «I prosessen med å finne en vinner har vi lett etter en film der vi opplever at fotografen har gjort filmen bedre med sin foto – og måte å fortelle med bilder på. Og denne filmen ER foto. Filmen er suggerende og meditativt filmet. Bildene bærer fortellingen, og dikterer tempo i filmen – hadde ikke bildene holdt over tid kunne de heller ikke hatt den klipperytmen de har. Det er storslagent men også nennsomt gjort. Fra mikro til makro. Vi ønsker å gi prisen til Fedrelandet og fotograf Lars Erlend Øymo».

Hederlig omtale til Tore Vollan FNF. Foto: Sara Lockertsen

Tore Vollan FNF fikk Hederlig omtale for sitt arbeid på «Krigere», en film om vanskeligstilt ungdom på kant med loven. Filmen følger ungdomsarbeideren Berat og tenåringen Mamo. Regissør Jon Haukeland samarbeider på ny med filmfotograf Vollan, slik de gjorde på «Barneraneren» (2018). I likhet med den filmen er også «Krigere» en hybridfilm. «Heller ikke Krigere er verken en ren dokumentar eller en fullblods spillefilm, men en mellomting, der virkelige personer spiller seg selv i gjenskapte situasjoner» skrev Birger Vestmo da han anmeldte filmen i fjor høst. Juryens begrunnelse lyder: «Vi ønsker å gi en hederlig omtale til en film med et tydelig premiss; karakterene spilles av seg selv i rekonstruksjoner av hendelsesforløpet. Fotografen velger å bruke et bildespråk som oppleves sobert og ikke insisterende. Det gir oss som seere rom til å ta del i karakterenes reise, og det gir rom for refleksjon. Vi ønsker å gi en hederlig omtale til Krigere og fotograf Tore Vollan for beste foto».

Prisvinnere Nordic / Docs 2023. Foto: Sara Lockertsen

Nordic / Docs har et bredt utvalg av internasjonale dokumentarer i alle lengder. For første gang har FNFs jury valgt å gi priser både til helaftens dokumentar og kortere dokumentar. Prisen for beste foto kortdokumentar gikk til Tor Edvin Eliassen for «Havfrue». «Den unge fiskeren Sisilie har arvet fiskebåten fra sin far, som stirrer på henne fra en tatovering på armen hennes. Samtidig som hun navigerer det komplekse forholdet til faren Bjørn, må hun finne sin egen vei som fisker i Lofoten» skriver Nordic / Docs i programmet. Juryens begrunnelse lyder: «Vi ønsker å gi prisen for beste filmfoto kortdokumentar til en film, hvor karakterenes jordnære og røffe utrykk underbygges av bildenes analoge og nøkterne estetikk. Filmfotografen skildrer på lyrisk vis en relasjons historie hvor fotoarbeidet bygger på regiens stødige dramaturgi. Vi gir årets filmfotopris til Tor Edvin Eliassen for filmen Havfrue».

Aslaug Holm FNF vant den gjeve prisen for Beste helaftens dokumentarfilm. Foto: Sara Lockertsen

Årets jury for FNF/Nordic Docs fotopris har bestått av Janne Lindgren FNF, Karl Erik Brøndbo FNF og Roar Midtlien. Sistnevnte var tilstede og delte ut prisene. Aslaug Holm FNF vant Nordic Docs pris Beste helaftens dokumentarfilm for «Blokka» hvor hun hadde regi og foto. Foreningen Norske Filmfotografer gratulerer alle vinnerne.
Siste dag av festivalen er i dag søndag. 1. oktober. For full liste av vinnere, se https://www.nordicdocs.no/artikler/nordic-docs-prisvinnere-2023

FNF/NordicDocs beste foto helaftens dokumentarfilm:

Filmfotograf Lars Erlend Tubaas Øymo for «Fedrelandet»

Hederlig omtale: Tore Vollan FNF for «Krigere»

FNF/Nordic Docs beste foto kort-dokumentar:

Filmfotograf Tor Edvin Eliassen for «Havfrue»

Helaftens dokumentarfilm:

«Blokka» av Aslaug Holm FNF

Siste innlegg
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)
Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage
Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene (..)
maxresdefault-3
Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke (..)
378173821_844528207553218_303912505062559560_n
Nordic/Docs arrangeres i Fredrikstad denne uka. Dette er ellevte utgaven av den internasjonale dokumentarfilmfestivalen. Foreningen Norske Filmfotografer har i mange (..)
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbringeren-opff-logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487-x2
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_98300-x2
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE-ROLV-HAAN-x2
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)