Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage

Filmfestivalen Mirage arrangeres denne uka

Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene for dokumentarsjangeren med fokus på kunstnerisk film, kortfilm og hybridfilm (en blanding av dokumentar og fiksjon). Dette er tredje gang festivalen arrangeres. FNF har samarbeidet med festivalen siden starten. Mirage fokuserer spesielt på filmfotografi og vi er derfor stolte over å støtte festivalen. Det blir filmvisninger, mesterklasser, sosiale sammenkomster. Blant annet kommer representanter fra de nordiske klipper- og filmfotograf-foreningene til Oslo for å snakke om hvordan vi som filmskapere ofte utelates som filmfortellere.Det blir prisutdeling. Alle de nominerte filmfotografene er til stede i forbindelse med visningene og kan også møtes under Mirage Professionals. Kom på festival. FNF deler ut gratis festivalpass til de første 15 medlemmene som ber om det.

Utvalgte arrangementer fra årets program:
Initiativtaker Egil Håskjold Larsen FNF har laget en kortliste over aktuelle arrangement som han mener er aktuell for filmfotografer.

Pacifiction
Møt den kompromissløse Cannes-Jurypris vinneren Albert Serra etter visingen. Med 3 kameraer og over 600 timer råmateriale og en helt spesiell tilnærming har Serra laget nok et originalt og cinematografisk rått og spennende verk med denne filmen.

Masterclass – Michael Christopher Brown
Fotografen som har tatt verden med storm med sine Artificial Intelligence prosjekter med fotografier generert av kunstig intelligens. A Post Photography AI reporting,  Brown vil dykke inn i utfordringene og mulighetene ved fremtidens fotografi og bilder.

Live Cinema Performance med den italienske filmkunstneren Gianmarco Donaggio
Live performance av filmen In Visible Light, en film om elektrisitet, hvor filmfotograf Gianmarco Donaggio klipper og genererer bildene live. Hvordan kan man utnytte sted og rom for å skape tilstander, psykologisk utvikling og følelse av intimitet, uhygge, eller usikkerhet. Metodiske tilnærminger.

Team Deakins på Mirage 2022. Foto: Mirage.

Roundtable – A Sense of Place
I samtalen møter vi: Ants Tammik – (estisk filmfotograf) aktuell med Smoke Sauna Sisterhood som er Estlands Oscarkandidat og Sundance-vinner. Ernesto Pardo (filmfotograf) aktuell med The Echo (vinner av Golden Frog på Camerimage). Raquel Fernández Núñez  – (Filmfotograf og visepresident i den spanske foreningen av filmfotografer) aktuell med Anqa som hadde premiere på Berlinalen tidligere i år. Jacquelyn Mills (filmfotograf/regissør) aktuell med Geographies of Solitude, en nydelig 16mm film som vant 3 priser under Berlinalen. Helin Celik (regissør aktuell med nevnte Anqa).
Fredag 13:30 – Vega scene.

Samtale med Javier Umpierrez – Filmlydens visualitet og psykologi. Dialogen mellom lyd og bilde
Lyddesigneren til Carlos Reygadas (Our Time), Apichatpong Weerasethakul (Memoria), Leos Carax (Annette), Alejandro Landes (Monos) i dialog om sitt arbeid, metoder og tilnærminger. En meget relevant samtale også for fotografer ute etter å utforske balansen mellom lyd og bilde.
Torsdag kl:10:00 – Vega Scene – Salongen.

Møt de andre nordiske foreningene
En samtale mellom fotograf- og klipperforeningene om hvordan vi kan jobbe for større synlighet og relevans rundt de kreative fagfunksjonene som ofte glemmes når man snakker om filmens skapere. Når Netflix, NRK, Amanda – ja til og med NFIs hjemmeside – ikke trekker fram nøkkelfunksjoner og hvem som står bak den kreative utformingen av en film, smitter dette også over på publikums forståelse og interesse for hvordan film lages. Hvordan kan man jobbe for å løfte fram fagfunksjonenes relevans, synlighet og fascinasjon for faget?
Fredag 13.10 – kl:15:00  – Vega Scene – Salongen

Paneldebatt Mirage 2021. Patrik Säfström FNF, Runar Blekken, Egil Håskjold Larsen og Tore Vollan FNF.

De nominerte filmene for MIRAGE Cinematography Award:
Jacquelyn Mills – Geographies of Solitude
Ernesto Pardo – The Echo
Raquel Fernández Núñez – Anqa
Ants Tammik – Smoke Sauna Sisterhood

Mirage arrangeres fra torsdag til søndag.
Se hele programmet her: https://www.mirage.no/

Siste innlegg
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)