Otto Thorbjørnsen. (Bilde fra Linkedin).

Minneord om Otto Thorbjørnsen

Blant alle dyktige fagfolk man møter på sin vei i filmbransjen, skinner noen stjerner litt ekstra sterkt. En slik stjerne slukket onsdag 15. mars etter lang tids sykdom. Otto Thorbjørnsen var VFX supervisor involvert i en lang rekke norske (og internasjonale) film- og TV-produksjoner, og drev etterarbeidshuset Stardust Effects sammen med sin livspartner Anette Gjertsen. Jeg møtte ham først på Heimebane, hvor han sammen med Anette laget de fullsatte tribunene som heiet den fiktive klubben Varg IL frem til et sensasjonelt cupgull på Ullevaal stadion. Et effektarbeide så imponerende at de fikk Gullruten for årets innovasjon. Det unike med Otto var at han forstod den jobben som gjøres på filmsettet, og derfor var det helt intuitivt for ham at Heimebane måtte spilles inn uten bruk av begrensende og teknisk kompliserte bluescreens. I stedet oppdaget han at de kunne keye fargen på de tomme setene. Da vi spilte på Lerkendal, og fikk problemer med et sjakkmønstret stoloppsett, dro han selv søppelposer over de hvite stolene. Det var sjelden problemer i veien for Otto, han måtte bare finne andre løsninger. For meg som fotograf var det et utrolig privilegium å jobbe tett med et menneske som ikke bare var så ut i fingerspissene kompetent som Otto, men som først og fremst var engasjert i filmen, og som ville være med på å løse utfordringer til filmens beste. I tillegg var han et sjarmerende vesen, med et lurt smil og optimistisk syn på hverdagen. En man alltid ville ha med på laget. En man raskt kunne kalle en venn. Norsk film tok mange steg fremover med Otto på lag, og hans bidrag vil alltid huskes av oss som fikk gleden av å jobbe med ham, og bli kjent med ham. Han var en innovatør og en ildsjel, og ble tatt fra oss alt for tidlig.

På vegne av Foreningen norske filmfotografer
John-Erling Holmenes Fredriksen

Siste innlegg
the-mandalorian-greig-fraser-image
  Vi er meget glade for at Greig Fraser kommer til Oslo for å holde en mesterklasse samt Q&A med (..)
P1040886
Fredag 16. til søndag 18. juni arrangeres Oslo Digital Cinema Conference for åttende gang. ODCC er et samarbeid mellom FNF, (..)
IMAGO-TALKS-FLYER-April-2023-The-New-role-of-DoP.001-2048x1024
I ettermiddag kl. 18:00 – 20:00 kan du delta på IMAGO TALKS – The New Role of the Director of (..)
Is3H4y41akYanf
Vår samarbeidspartner Kelvin vant NAB Show Product of the Year Award i forrige uke. Den norske filmlys-produsenten vant prisen for sin nyeste lampe Epos (..)
Kids In Crime
Gullrutens fagpris ble delt ut på Rockefeller mandag 24. april. Tre av våre medlemmer vant priser. Gratulerer Janne, Alvilde og (..)
Gullruten2023-768x613
I dag ble nominasjonene til Gullrutens fagpris sluppet. Alle de nominerte filmfotografene innen TV-drama er medlemmer av Foreningen Norske Filmfotografer. (..)
IMAGOs delegasjon til Roma 2023. Foto: Lars Pettersson, FSF
IMAGO feiret sitt 30-årsjubileum i Roma forrige helg. Paraplyorganisasjonen ble stiftet 13. desember 1992. Feiringen ble av ulike årsaker utsatt fra (..)
IMAGO 30th Anniversary Hero Image
IMAGO markerer sitt 30-årsjubileum i Roma denne helgen. Paraplyorganisasjonen jobber for filmfotografiets kunstneriske og tekniske egenart. IMAGO jobber også for filmfotografens rettigheter (..)
Otto Thorbjørnsen. (Bilde fra Linkedin).
Blant alle dyktige fagfolk man møter på sin vei i filmbransjen, skinner noen stjerner litt ekstra sterkt. En slik stjerne (..)
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)