Otto Thorbjørnsen. (Bilde fra Linkedin).

Minneord om Otto Thorbjørnsen

Blant alle dyktige fagfolk man møter på sin vei i filmbransjen, skinner noen stjerner litt ekstra sterkt. En slik stjerne slukket onsdag 15. mars etter lang tids sykdom. Otto Thorbjørnsen var VFX supervisor involvert i en lang rekke norske (og internasjonale) film- og TV-produksjoner, og drev etterarbeidshuset Stardust Effects sammen med sin livspartner Anette Gjertsen. Jeg møtte ham først på Heimebane, hvor han sammen med Anette laget de fullsatte tribunene som heiet den fiktive klubben Varg IL frem til et sensasjonelt cupgull på Ullevaal stadion. Et effektarbeide så imponerende at de fikk Gullruten for årets innovasjon. Det unike med Otto var at han forstod den jobben som gjøres på filmsettet, og derfor var det helt intuitivt for ham at Heimebane måtte spilles inn uten bruk av begrensende og teknisk kompliserte bluescreens. I stedet oppdaget han at de kunne keye fargen på de tomme setene. Da vi spilte på Lerkendal, og fikk problemer med et sjakkmønstret stoloppsett, dro han selv søppelposer over de hvite stolene. Det var sjelden problemer i veien for Otto, han måtte bare finne andre løsninger. For meg som fotograf var det et utrolig privilegium å jobbe tett med et menneske som ikke bare var så ut i fingerspissene kompetent som Otto, men som først og fremst var engasjert i filmen, og som ville være med på å løse utfordringer til filmens beste. I tillegg var han et sjarmerende vesen, med et lurt smil og optimistisk syn på hverdagen. En man alltid ville ha med på laget. En man raskt kunne kalle en venn. Norsk film tok mange steg fremover med Otto på lag, og hans bidrag vil alltid huskes av oss som fikk gleden av å jobbe med ham, og bli kjent med ham. Han var en innovatør og en ildsjel, og ble tatt fra oss alt for tidlig.

På vegne av Foreningen norske filmfotografer
John-Erling Holmenes Fredriksen

Siste innlegg
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)
Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage
Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene (..)
maxresdefault-3
Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke (..)
378173821_844528207553218_303912505062559560_n
Nordic/Docs arrangeres i Fredrikstad denne uka. Dette er ellevte utgaven av den internasjonale dokumentarfilmfestivalen. Foreningen Norske Filmfotografer har i mange (..)
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbringeren-opff-logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487-x2
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_98300-x2
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE-ROLV-HAAN-x2
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)