Otto Thorbjørnsen. (Bilde fra Linkedin).

Minneord om Otto Thorbjørnsen

Blant alle dyktige fagfolk man møter på sin vei i filmbransjen, skinner noen stjerner litt ekstra sterkt. En slik stjerne slukket onsdag 15. mars etter lang tids sykdom. Otto Thorbjørnsen var VFX supervisor involvert i en lang rekke norske (og internasjonale) film- og TV-produksjoner, og drev etterarbeidshuset Stardust Effects sammen med sin livspartner Anette Gjertsen. Jeg møtte ham først på Heimebane, hvor han sammen med Anette laget de fullsatte tribunene som heiet den fiktive klubben Varg IL frem til et sensasjonelt cupgull på Ullevaal stadion. Et effektarbeide så imponerende at de fikk Gullruten for årets innovasjon. Det unike med Otto var at han forstod den jobben som gjøres på filmsettet, og derfor var det helt intuitivt for ham at Heimebane måtte spilles inn uten bruk av begrensende og teknisk kompliserte bluescreens. I stedet oppdaget han at de kunne keye fargen på de tomme setene. Da vi spilte på Lerkendal, og fikk problemer med et sjakkmønstret stoloppsett, dro han selv søppelposer over de hvite stolene. Det var sjelden problemer i veien for Otto, han måtte bare finne andre løsninger. For meg som fotograf var det et utrolig privilegium å jobbe tett med et menneske som ikke bare var så ut i fingerspissene kompetent som Otto, men som først og fremst var engasjert i filmen, og som ville være med på å løse utfordringer til filmens beste. I tillegg var han et sjarmerende vesen, med et lurt smil og optimistisk syn på hverdagen. En man alltid ville ha med på laget. En man raskt kunne kalle en venn. Norsk film tok mange steg fremover med Otto på lag, og hans bidrag vil alltid huskes av oss som fikk gleden av å jobbe med ham, og bli kjent med ham. Han var en innovatør og en ildsjel, og ble tatt fra oss alt for tidlig.

På vegne av Foreningen norske filmfotografer
John-Erling Holmenes Fredriksen

Siste innlegg
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)