Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø

Mandagsfilmen 13.03.23 – Den siste filmen

Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik stod på plakaten. Dokumentarfilmen handler om filmskaper Petter Vennerøds siste år. Vennerød ble diagnostisert med Atypisk Parkinson og kjente hvordan både muskulaturen og hjernen svant hen. Han bestemte seg for å lage en siste film før han glemte alt. Filmen ble ferdigstilt av hans kone Karianne og FNF Mandagsfilmens egen Olaug.

Wam & Vennerød er er en ikonisk duo i norsk filmhistorie. Fra 1976-1995 produserte de 14 spillefilmer. I en tiårsperiode kom de med én ny spillefilm hvert eneste år. Duoen skrev manus, dreiebøker, regisserte, produserte og spilte ofte selv i filmene sine. De var i opposisjon til det bestående og fikk uvenner både til høyre og venstre. Også i filmbransjen ble de upopulære. Men de som jobbet for dem skryter av filmene. «Det ble aldri overtid. De gangene det hendte ble det varslet to dager i forveien» har Thomas Diseth FNF fortalt. Han jobbet som kameraassistent på en av filmene på 1970-tallet. «I stedet for klapperøl ble det servert Champagne» forteller Diseth.

Godt oppmøte med ca. 40 publikummere på «Den siste filmen». Foto: O.A. Grøntvedt, FNF

Visningen ble holdt av Mandagsfilm-komiteens nye medlemmer Martin Edelsteen og Øyvind Svanes Lunde. De gjorde en utmerket debut. Gjester i tillegg til Olaug var Philip Øgaard FNF og Paul René Roestad FNF. To erfarne filmfotografer i 70-årene som har gjort mange filmer for Wam & Vennerød. Begge debuterte som spillefilmfotografer for Svend Wam og Petter Vennerød: Paul René skjøt de fem første spillefilmene: «Lasse & Geir» (1976), «Det tause flertall» (1977), «Hvem har bestemt» (1978), «Svartere enn natten» (1979) og «Liv og død» (1980). Etter fem filmer var han litt lei og takket ja til Vibeke Løkkebergs «Løperjenten (1981). Dette ble ikke godt mottatt og han snakket aldri mer med Svend Wam. Svein Krøvel FNF hadde vært B-fotograf for Paul René. Nå fikk han sjansen til å skyte de to neste spillefilmene: «Julia Julia» (1981) og «Leve sitt liv» (1982). Philip Øgaard var B-foto for Svein. På Mandagsfilmen fortalte Philip at han ble spurt om å gjøre enda en film for Wam & Vennerød, men takket nei fordi han var lei av å være B-foto. Da fikk han beskjed om at han skulle få være fotograf, noe han takket ja til. Philip Øgaards debutfilm som filmfotograf ble «Åpen framtid» (1983). Etterpå gjorde han «Adjø solidaritet» (1985), «Drømmeslottet» (1986) og Hotel St. Pauli» (1988). På 1990-tallet skjøt Harald Gunnar Paalgard FNF «Lakki – Gutten som kunne fly» (1992) før  svenske Per Källberg FSF filmet duoens siste spillefilm «Sebastian» (1995).

Gjestene Philip, Paul René og Olaug. Foto: O.A: Grøntvedt, FNF

Olaug Spissøy Kyvik er både manusforfatter, regissør, produsent, fotograf og klipper på «Den siste filmen». Ikke ulikt Wam & Vennerød med så mange hatter. Dette ble en interessant utgave av Mandagsfilmen med en rørende dokumentarfilm og mye norsk filmhistorie. Takk til gjestene Olaug, Paul René og Philip. Førstnevnte fløy inn fra Bergen og Philip Øgaard kjørte fra Horten i snøkaoset, bare for å komme på Mandagsfilmen. Det var stort.

Øyvind, Paul René, Olaug, Marton og Philip med merch fra filmen. Foto: O.A. Grøntvedt, FNF
Siste innlegg
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)
Nattrikken (2020) - Fotografert av Vegard Landsverk
Den norske kortfilmen «Nattrikken« regissert av Eirik Tveiten er Oscar-nominert innen kategorien Live Action Short Film. Night Ride som den heter på (..)
FNFs Årsmøte 2023 med gjester. Fotograf. Hans Erik Lindbom
Årsmøtet i Foreningen Norske Filmfotografer ble avholdt fredag 10. mars 2023 på Schafteløkken i Oslo. Oppmøtet var godt med 40 (..)
Årsmøtet 2019. Foto: Erik Lindbom
Fredag 10. mars er det Årsmøte i Foreningen Norske Filmfotografer. Årsmøtet er FNFs Generalforsamling og det er her viktige saker (..)
Kampen om Narvik (2022) Foto: John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF
John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF og colorist Dylan R. Hopkin snakker om bruken av farger i «Kampen om Narvik» i siste (..)
Noen av deltakerne på medlemsmøtet.
FNF første medlemsmøte i 2023 handlet om lønn og arbeidsvilkår. FNFs første medlemsmøte i 2023 ble arrangert lørdag 28 januar, (..)
Sean Bobbit masterclass NRK 2015
Betydelig økt aktivitet i 2023. Pandemien som har satt stopper for svært mange FNF aktiviteter er tilsynelatende over, og ambisjonene (..)
Moderatorer Olaug Spissøy Kyvik og Magnus Flåto i samtale med John Erling Holmenes Fredriksen. Foto: Paul René Roestad
Mandagsfilm-arrangementene som FNFs Mandagsfilmkommitté arrangerer er blant FNFs viktigste arrangementer. Arrangementene er ikke bare meget lærerike og kompetansehevende med filmvisning (..)
Camerimage
Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i 2022. 12.-19. november 2022, TORUŃ, Polen. Av Ole Andreas Grøntvedt, FNF. Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i (..)
Cinelab_OXScan_log
CINELAB Film & Digital er ny FNF “Gold Partner”, og er et fullservice filmlaboratorium med digital dailies og postproduksjons-fasilitete samt (..)