Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23

Intervju med Olaug Spissøy Kyvik FNF – Den siste filmen

Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av å vise på Mandagsfilmen nylig: «Petter hadde veldig lyst til å fortelle om hvordan det var å få en så alvorlig diagnose. Kona hans, Karianne, hadde filmet ham en del med sin mobiltelefon. Hun er ikke fotograf i utgangspunktet. Så ble jeg hentet inn relativt snart etter det. Det første jeg gjorde da jeg kom inn i prosjektet, var å se på det Karianne hadde filmet. Så begynte vi å tenke på hvordan vi skulle angripe dette» sier Kyvik til Rushprint. «Den største påvirkningen min var at jeg overtalte Karianne å være foran kameraet, for det hadde hun ikke planer om.»

«Foto var egentlig ikke det mest utfordrende på dette prosjektet. Det var ganske kontrollerte situasjoner. Petter var ganske sakte, så det var mer sånn at vi skulle tenke ut hvordan vi skulle filme. Vi kunne ikke bare ha intervjuer med ham der han snakket. Han fikk mindre og mindre bevegelsesfrihet. Så trengte man visuelle pauser fra masse snakk. Det var veldig bra at vi hadde parken rett ved siden av huset. Vi kunne følge han gjennom årstidene der. Det var hans uteareal. De største utfordringene var i klippen. Vi følger to historier i filmen. Nåtidshistorien der han blir dårligere og dårligere, og filmhistorien hans, med tilbakeblikk. Å finne balansen mellom de to, sånn at det føltes som én film, tok tid.»

«Ingen av kanalene trodde nok på idéen vår til at de ville inn i prosjektet. De ville bare se den, og det var det. Da tenkte vi at vi skulle lage denne filmen uansett. (…) Vi gikk til Cinemateket og fikk dem til å inngå en visningsavtale. Det holdt for NFI (…) Det ga oss en enorm kunstnerisk frihet. Vi fikk laget akkurat den filmen vi hadde lyst til å lage. Det var første gangen jeg har vært med på noe sånt, og det var utrolig fint!».

Du kan lese hele intervjuet med Olaug i bransjebladet Rushprint. (Saken er for abonnenter).

Veien fram til kritikerros. (+)

 

Siste innlegg
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbreingeren_Bilde_Liggende_OPFF logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_983007202875594_4234916624095989999_n
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE ROLV HÅAN
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)
Paul René Roestad FNF fotografert på Storyline Studios i forbindelse med ODCC 2023.
Gratulerer med 75-årsdagen Paul René Roestad! Paul René er styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer og primus motor bak både Oslo (..)
Bildekavalkade ODCC 2023
Vår svenske venn Lars Pettersson har laget denne bildekavalkaden fra Oslo Digital Cinema Conference 2023. Bildene er tatt av Lars (..)
DSCF5265
Oslo Digital Cinema Conference gikk av stabelen forrige helg. Det var ganske bra besøk til tross for det pene sommerværet (..)
DSCF4775
Onsdag 7. mars arrangerte FNF overraskelsesfest for Patrik Säfström hos Olga Rental. Filmfotografen flytter til Japan 1. august. Gjennom god (..)
the-mandalorian-greig-fraser-image
  Vi er meget glade for at Greig Fraser kommer til Oslo for å holde en mesterklasse samt Q&A med (..)
P1040886
Fredag 16. til søndag 18. juni arrangeres Oslo Digital Cinema Conference for åttende gang. ODCC er et samarbeid mellom FNF, (..)
IMAGO-TALKS-FLYER-April-2023-The-New-role-of-DoP.001-2048x1024
I ettermiddag kl. 18:00 – 20:00 kan du delta på IMAGO TALKS – The New Role of the Director of (..)