Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23

Intervju med Olaug Spissøy Kyvik FNF – Den siste filmen

Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av å vise på Mandagsfilmen nylig: «Petter hadde veldig lyst til å fortelle om hvordan det var å få en så alvorlig diagnose. Kona hans, Karianne, hadde filmet ham en del med sin mobiltelefon. Hun er ikke fotograf i utgangspunktet. Så ble jeg hentet inn relativt snart etter det. Det første jeg gjorde da jeg kom inn i prosjektet, var å se på det Karianne hadde filmet. Så begynte vi å tenke på hvordan vi skulle angripe dette» sier Kyvik til Rushprint. «Den største påvirkningen min var at jeg overtalte Karianne å være foran kameraet, for det hadde hun ikke planer om.»

«Foto var egentlig ikke det mest utfordrende på dette prosjektet. Det var ganske kontrollerte situasjoner. Petter var ganske sakte, så det var mer sånn at vi skulle tenke ut hvordan vi skulle filme. Vi kunne ikke bare ha intervjuer med ham der han snakket. Han fikk mindre og mindre bevegelsesfrihet. Så trengte man visuelle pauser fra masse snakk. Det var veldig bra at vi hadde parken rett ved siden av huset. Vi kunne følge han gjennom årstidene der. Det var hans uteareal. De største utfordringene var i klippen. Vi følger to historier i filmen. Nåtidshistorien der han blir dårligere og dårligere, og filmhistorien hans, med tilbakeblikk. Å finne balansen mellom de to, sånn at det føltes som én film, tok tid.»

«Ingen av kanalene trodde nok på idéen vår til at de ville inn i prosjektet. De ville bare se den, og det var det. Da tenkte vi at vi skulle lage denne filmen uansett. (…) Vi gikk til Cinemateket og fikk dem til å inngå en visningsavtale. Det holdt for NFI (…) Det ga oss en enorm kunstnerisk frihet. Vi fikk laget akkurat den filmen vi hadde lyst til å lage. Det var første gangen jeg har vært med på noe sånt, og det var utrolig fint!».

Du kan lese hele intervjuet med Olaug i bransjebladet Rushprint. (Saken er for abonnenter).

Veien fram til kritikerros. (+)

 

Siste innlegg
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)