Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23

Intervju med Olaug Spissøy Kyvik FNF – Den siste filmen

Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av å vise på Mandagsfilmen nylig: «Petter hadde veldig lyst til å fortelle om hvordan det var å få en så alvorlig diagnose. Kona hans, Karianne, hadde filmet ham en del med sin mobiltelefon. Hun er ikke fotograf i utgangspunktet. Så ble jeg hentet inn relativt snart etter det. Det første jeg gjorde da jeg kom inn i prosjektet, var å se på det Karianne hadde filmet. Så begynte vi å tenke på hvordan vi skulle angripe dette» sier Kyvik til Rushprint. «Den største påvirkningen min var at jeg overtalte Karianne å være foran kameraet, for det hadde hun ikke planer om.»

«Foto var egentlig ikke det mest utfordrende på dette prosjektet. Det var ganske kontrollerte situasjoner. Petter var ganske sakte, så det var mer sånn at vi skulle tenke ut hvordan vi skulle filme. Vi kunne ikke bare ha intervjuer med ham der han snakket. Han fikk mindre og mindre bevegelsesfrihet. Så trengte man visuelle pauser fra masse snakk. Det var veldig bra at vi hadde parken rett ved siden av huset. Vi kunne følge han gjennom årstidene der. Det var hans uteareal. De største utfordringene var i klippen. Vi følger to historier i filmen. Nåtidshistorien der han blir dårligere og dårligere, og filmhistorien hans, med tilbakeblikk. Å finne balansen mellom de to, sånn at det føltes som én film, tok tid.»

«Ingen av kanalene trodde nok på idéen vår til at de ville inn i prosjektet. De ville bare se den, og det var det. Da tenkte vi at vi skulle lage denne filmen uansett. (…) Vi gikk til Cinemateket og fikk dem til å inngå en visningsavtale. Det holdt for NFI (…) Det ga oss en enorm kunstnerisk frihet. Vi fikk laget akkurat den filmen vi hadde lyst til å lage. Det var første gangen jeg har vært med på noe sånt, og det var utrolig fint!».

Du kan lese hele intervjuet med Olaug i bransjebladet Rushprint. (Saken er for abonnenter).

Veien fram til kritikerros. (+)

 

Siste innlegg
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)
Nattrikken (2020) - Fotografert av Vegard Landsverk
Den norske kortfilmen «Nattrikken« regissert av Eirik Tveiten er Oscar-nominert innen kategorien Live Action Short Film. Night Ride som den heter på (..)
FNFs Årsmøte 2023 med gjester. Fotograf. Hans Erik Lindbom
Årsmøtet i Foreningen Norske Filmfotografer ble avholdt fredag 10. mars 2023 på Schafteløkken i Oslo. Oppmøtet var godt med 40 (..)
Årsmøtet 2019. Foto: Erik Lindbom
Fredag 10. mars er det Årsmøte i Foreningen Norske Filmfotografer. Årsmøtet er FNFs Generalforsamling og det er her viktige saker (..)
Kampen om Narvik (2022) Foto: John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF
John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF og colorist Dylan R. Hopkin snakker om bruken av farger i «Kampen om Narvik» i siste (..)
Noen av deltakerne på medlemsmøtet.
FNF første medlemsmøte i 2023 handlet om lønn og arbeidsvilkår. FNFs første medlemsmøte i 2023 ble arrangert lørdag 28 januar, (..)
Sean Bobbit masterclass NRK 2015
Betydelig økt aktivitet i 2023. Pandemien som har satt stopper for svært mange FNF aktiviteter er tilsynelatende over, og ambisjonene (..)
Moderatorer Olaug Spissøy Kyvik og Magnus Flåto i samtale med John Erling Holmenes Fredriksen. Foto: Paul René Roestad
Mandagsfilm-arrangementene som FNFs Mandagsfilmkommitté arrangerer er blant FNFs viktigste arrangementer. Arrangementene er ikke bare meget lærerike og kompetansehevende med filmvisning (..)
Camerimage
Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i 2022. 12.-19. november 2022, TORUŃ, Polen. Av Ole Andreas Grøntvedt, FNF. Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i (..)
Cinelab_OXScan_log
CINELAB Film & Digital er ny FNF “Gold Partner”, og er et fullservice filmlaboratorium med digital dailies og postproduksjons-fasilitete samt (..)