Kjell Vassdal vant årets ærespris

Under årsmøte til FNF  gikk æresprisen til en bauta i norsk filmfoto. En fotograf som har har skutt over 30 spillefilmer, 60 kortfilmer og over 350 reklamefilmer!

Her er juryens begrunnelse:
Dette er en fotograf som har hatt for vane å ligge et hestehode foran. Han har alltid vært interessert i ny
teknologi, og har vært en foregangsmann når det kommer til VFX og CGI, det å skyte digitalt eller med
stereoskopisk 3D. Mio min Mio, Jakten på Nyresteinen, Sofies Verden, Uten Dekning, Jul i Blåfjell – lista over filmer der Kjell Vassdal har turt å ta steget inn i det ukjente og vist vei for oss andre er lang.
Det er også lista over filmer som har vært trendsettende og toneangivende, som Blackout, Budbringeren, House og Amatørene.
Kjell er ikke bare en fantastisk lyssettende fotograf, han er vel også kanskje Norges beste
operatør, som han viste på den brittiske filmen House. Sjeldent har svisjzoomer vært så presise!
Fotografen Kjell Vassdal har fullt fortjent FNFs ærespris, men i dette tilfellet er det vel så viktig for oss å gi
prisen til mennesket bak fotografen.
Kjell har betydd utrolig mye for svært mange medlemmer av denne foreningen. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at flere av oss kanskje ikke hadde stått bak et kamera i dag, hadde det ikke vært for Kjell. Som professor på Filmskolen har Kjell hatt de to viktigste egenskapene en filmfotograf og lærer kan ha: Han har sett hver enkelt og han har bydd seg om dem. Hans engasjement og hans omsorg for studentene er enorm. Han har oppfostret 42 fotografer på filmskolen, hvis jeg har talt riktig, som ser på deg som en stor inspirasjon, både på det faglige og det menneskelige plan, og som har mye å takke deg for.
Også som arbeidsleder har Kjell vært et forbilde. Han har gjennom å bygge gode arbeidsforhold satt en standard for hvordan man ter seg mot staben sin. For hvem andre enn han får folk til å reise seg og spontant trampeklappe når han entrer en wrapfest?
Kjell har vært en viktig person for flere av våre kvinnelige filmfotografer. Blant annet gjennom Women in Film and Televisons sine visittkort. Et initiativ som løftet fram kvinner som var klare for spillefilm.
Gjennom sin raushet, generøsitet og ydmykhet har Kjell vært en støtte for mange som har hatt vanskeligheter med å albue seg frem i en tøff bransje.

Vi skal la Kjells kollegaer beskrive ham , der er de som kjenner ham best:

 

”Tilsynelatende rolig og beskjeden, men insisterende og høylydt på sin lavmælte måte når det gjelder å sikre faglig kvalitet og et høyt nivå på innholdet i alt det han leverer.”

-Karin Julsrud

 

”Kjell kan alt det fotografer kan, han kan sette lys, han kan frame, han kan lage bilder som få andre. Men det som skiller han ut fra andre er at det første spørsmålet han stiller deg som regissør er: Hva handler det om? Hva handler scenen om? Og det er der Kjells virkelige talent kommer frem: Kjell er noe så genuint som en forteller. Fortsett med det, Kjell fortell.”

– Pål Sletaune

 

”Generøs, idérik og medskapende.”

– Arne Linther Næss

 

”Varmt hjerte, lyttende hjerte, et snillt hjerte.

Kjell fokuserer og fargelegger historiene med en pensel som alltid inspirerer klippearbeidet.

På sitt sakte og rolige vis entrer Kjell med sitt kamera forskjellige geografiske arenaer med største selvfølgelighet.

Takk for mangt et godt samarbeid. ”

– Inge-Lise Langfeldt.

 

”Kjell er bokstavelig talt en lysende filmfotograf hvis sjananse og beskjedenhet har holdt ham unna de store internasjonale filmene. Han har en genuin filmatisk sans og en dyp psykologisk forståelse av dynamikken i det tette arbeidet mellom regissør, skuespillere og fotograf. Det flytende samspillet når kamera går. Master of light. Filmkunstner.

– Erik Gustavson

Siste innlegg
Godt oppmøte på første foredrag.  Foto: O.A. Grøntvedt, FNF
«There’s no such thing as a free lunch» er et velkjent begrep i bransjen. Lørdag 1. juni motbeviste vi denne (..)
[ 2. juni 2024 ]
Filmparken
Vi har gleden av å invitere hele filmbransjen til sommerfest læring og utstyrsutstilling lørdag 1. juni. Ta turen til Filmparken på (..)
[ 27. mai 2024 ]
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
[ 29. april 2024 ]
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
[ 1. mars 2024 ]
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
[ 20. februar 2024 ]
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
[ 9. februar 2024 ]
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
[ 3. februar 2024 ]
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
[ 18. januar 2024 ]
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
[ 10. januar 2024 ]
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
[ 12. desember 2023 ]
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
[ 6. desember 2023 ]
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
[ 26. november 2023 ]