Kjell Vassdal vant årets ærespris

Under årsmøte til FNF  gikk æresprisen til en bauta i norsk filmfoto. En fotograf som har har skutt over 30 spillefilmer, 60 kortfilmer og over 350 reklamefilmer!

Her er juryens begrunnelse:
Dette er en fotograf som har hatt for vane å ligge et hestehode foran. Han har alltid vært interessert i ny
teknologi, og har vært en foregangsmann når det kommer til VFX og CGI, det å skyte digitalt eller med
stereoskopisk 3D. Mio min Mio, Jakten på Nyresteinen, Sofies Verden, Uten Dekning, Jul i Blåfjell – lista over filmer der Kjell Vassdal har turt å ta steget inn i det ukjente og vist vei for oss andre er lang.
Det er også lista over filmer som har vært trendsettende og toneangivende, som Blackout, Budbringeren, House og Amatørene.
Kjell er ikke bare en fantastisk lyssettende fotograf, han er vel også kanskje Norges beste
operatør, som han viste på den brittiske filmen House. Sjeldent har svisjzoomer vært så presise!
Fotografen Kjell Vassdal har fullt fortjent FNFs ærespris, men i dette tilfellet er det vel så viktig for oss å gi
prisen til mennesket bak fotografen.
Kjell har betydd utrolig mye for svært mange medlemmer av denne foreningen. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at flere av oss kanskje ikke hadde stått bak et kamera i dag, hadde det ikke vært for Kjell. Som professor på Filmskolen har Kjell hatt de to viktigste egenskapene en filmfotograf og lærer kan ha: Han har sett hver enkelt og han har bydd seg om dem. Hans engasjement og hans omsorg for studentene er enorm. Han har oppfostret 42 fotografer på filmskolen, hvis jeg har talt riktig, som ser på deg som en stor inspirasjon, både på det faglige og det menneskelige plan, og som har mye å takke deg for.
Også som arbeidsleder har Kjell vært et forbilde. Han har gjennom å bygge gode arbeidsforhold satt en standard for hvordan man ter seg mot staben sin. For hvem andre enn han får folk til å reise seg og spontant trampeklappe når han entrer en wrapfest?
Kjell har vært en viktig person for flere av våre kvinnelige filmfotografer. Blant annet gjennom Women in Film and Televisons sine visittkort. Et initiativ som løftet fram kvinner som var klare for spillefilm.
Gjennom sin raushet, generøsitet og ydmykhet har Kjell vært en støtte for mange som har hatt vanskeligheter med å albue seg frem i en tøff bransje.

Vi skal la Kjells kollegaer beskrive ham , der er de som kjenner ham best:

 

”Tilsynelatende rolig og beskjeden, men insisterende og høylydt på sin lavmælte måte når det gjelder å sikre faglig kvalitet og et høyt nivå på innholdet i alt det han leverer.”

-Karin Julsrud

 

”Kjell kan alt det fotografer kan, han kan sette lys, han kan frame, han kan lage bilder som få andre. Men det som skiller han ut fra andre er at det første spørsmålet han stiller deg som regissør er: Hva handler det om? Hva handler scenen om? Og det er der Kjells virkelige talent kommer frem: Kjell er noe så genuint som en forteller. Fortsett med det, Kjell fortell.”

– Pål Sletaune

 

”Generøs, idérik og medskapende.”

– Arne Linther Næss

 

”Varmt hjerte, lyttende hjerte, et snillt hjerte.

Kjell fokuserer og fargelegger historiene med en pensel som alltid inspirerer klippearbeidet.

På sitt sakte og rolige vis entrer Kjell med sitt kamera forskjellige geografiske arenaer med største selvfølgelighet.

Takk for mangt et godt samarbeid. ”

– Inge-Lise Langfeldt.

 

”Kjell er bokstavelig talt en lysende filmfotograf hvis sjananse og beskjedenhet har holdt ham unna de store internasjonale filmene. Han har en genuin filmatisk sans og en dyp psykologisk forståelse av dynamikken i det tette arbeidet mellom regissør, skuespillere og fotograf. Det flytende samspillet når kamera går. Master of light. Filmkunstner.

– Erik Gustavson

Siste innlegg
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)
Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage
Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene (..)
maxresdefault-3
Lørdag kveld var det prisutdeling under den 11. Nordic / Docs festivalen i Fredrikstad. Det ble delt ut en rekke (..)
378173821_844528207553218_303912505062559560_n
Nordic/Docs arrangeres i Fredrikstad denne uka. Dette er ellevte utgaven av den internasjonale dokumentarfilmfestivalen. Foreningen Norske Filmfotografer har i mange (..)
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbringeren-opff-logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487-x2
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_98300-x2
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE-ROLV-HAAN-x2
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)