Kjell Vassdal vant årets ærespris

Under årsmøte til FNF  gikk æresprisen til en bauta i norsk filmfoto. En fotograf som har har skutt over 30 spillefilmer, 60 kortfilmer og over 350 reklamefilmer!

Her er juryens begrunnelse:
Dette er en fotograf som har hatt for vane å ligge et hestehode foran. Han har alltid vært interessert i ny
teknologi, og har vært en foregangsmann når det kommer til VFX og CGI, det å skyte digitalt eller med
stereoskopisk 3D. Mio min Mio, Jakten på Nyresteinen, Sofies Verden, Uten Dekning, Jul i Blåfjell – lista over filmer der Kjell Vassdal har turt å ta steget inn i det ukjente og vist vei for oss andre er lang.
Det er også lista over filmer som har vært trendsettende og toneangivende, som Blackout, Budbringeren, House og Amatørene.
Kjell er ikke bare en fantastisk lyssettende fotograf, han er vel også kanskje Norges beste
operatør, som han viste på den brittiske filmen House. Sjeldent har svisjzoomer vært så presise!
Fotografen Kjell Vassdal har fullt fortjent FNFs ærespris, men i dette tilfellet er det vel så viktig for oss å gi
prisen til mennesket bak fotografen.
Kjell har betydd utrolig mye for svært mange medlemmer av denne foreningen. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at flere av oss kanskje ikke hadde stått bak et kamera i dag, hadde det ikke vært for Kjell. Som professor på Filmskolen har Kjell hatt de to viktigste egenskapene en filmfotograf og lærer kan ha: Han har sett hver enkelt og han har bydd seg om dem. Hans engasjement og hans omsorg for studentene er enorm. Han har oppfostret 42 fotografer på filmskolen, hvis jeg har talt riktig, som ser på deg som en stor inspirasjon, både på det faglige og det menneskelige plan, og som har mye å takke deg for.
Også som arbeidsleder har Kjell vært et forbilde. Han har gjennom å bygge gode arbeidsforhold satt en standard for hvordan man ter seg mot staben sin. For hvem andre enn han får folk til å reise seg og spontant trampeklappe når han entrer en wrapfest?
Kjell har vært en viktig person for flere av våre kvinnelige filmfotografer. Blant annet gjennom Women in Film and Televisons sine visittkort. Et initiativ som løftet fram kvinner som var klare for spillefilm.
Gjennom sin raushet, generøsitet og ydmykhet har Kjell vært en støtte for mange som har hatt vanskeligheter med å albue seg frem i en tøff bransje.

Vi skal la Kjells kollegaer beskrive ham , der er de som kjenner ham best:

 

”Tilsynelatende rolig og beskjeden, men insisterende og høylydt på sin lavmælte måte når det gjelder å sikre faglig kvalitet og et høyt nivå på innholdet i alt det han leverer.”

-Karin Julsrud

 

”Kjell kan alt det fotografer kan, han kan sette lys, han kan frame, han kan lage bilder som få andre. Men det som skiller han ut fra andre er at det første spørsmålet han stiller deg som regissør er: Hva handler det om? Hva handler scenen om? Og det er der Kjells virkelige talent kommer frem: Kjell er noe så genuint som en forteller. Fortsett med det, Kjell fortell.”

– Pål Sletaune

 

”Generøs, idérik og medskapende.”

– Arne Linther Næss

 

”Varmt hjerte, lyttende hjerte, et snillt hjerte.

Kjell fokuserer og fargelegger historiene med en pensel som alltid inspirerer klippearbeidet.

På sitt sakte og rolige vis entrer Kjell med sitt kamera forskjellige geografiske arenaer med største selvfølgelighet.

Takk for mangt et godt samarbeid. ”

– Inge-Lise Langfeldt.

 

”Kjell er bokstavelig talt en lysende filmfotograf hvis sjananse og beskjedenhet har holdt ham unna de store internasjonale filmene. Han har en genuin filmatisk sans og en dyp psykologisk forståelse av dynamikken i det tette arbeidet mellom regissør, skuespillere og fotograf. Det flytende samspillet når kamera går. Master of light. Filmkunstner.

– Erik Gustavson

Siste innlegg
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)
Nattrikken (2020) - Fotografert av Vegard Landsverk
Den norske kortfilmen «Nattrikken« regissert av Eirik Tveiten er Oscar-nominert innen kategorien Live Action Short Film. Night Ride som den heter på (..)
FNFs Årsmøte 2023 med gjester. Fotograf. Hans Erik Lindbom
Årsmøtet i Foreningen Norske Filmfotografer ble avholdt fredag 10. mars 2023 på Schafteløkken i Oslo. Oppmøtet var godt med 40 (..)
Årsmøtet 2019. Foto: Erik Lindbom
Fredag 10. mars er det Årsmøte i Foreningen Norske Filmfotografer. Årsmøtet er FNFs Generalforsamling og det er her viktige saker (..)
Kampen om Narvik (2022) Foto: John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF
John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF og colorist Dylan R. Hopkin snakker om bruken av farger i «Kampen om Narvik» i siste (..)
Noen av deltakerne på medlemsmøtet.
FNF første medlemsmøte i 2023 handlet om lønn og arbeidsvilkår. FNFs første medlemsmøte i 2023 ble arrangert lørdag 28 januar, (..)
Sean Bobbit masterclass NRK 2015
Betydelig økt aktivitet i 2023. Pandemien som har satt stopper for svært mange FNF aktiviteter er tilsynelatende over, og ambisjonene (..)
Moderatorer Olaug Spissøy Kyvik og Magnus Flåto i samtale med John Erling Holmenes Fredriksen. Foto: Paul René Roestad
Mandagsfilm-arrangementene som FNFs Mandagsfilmkommitté arrangerer er blant FNFs viktigste arrangementer. Arrangementene er ikke bare meget lærerike og kompetansehevende med filmvisning (..)
Camerimage
Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i 2022. 12.-19. november 2022, TORUŃ, Polen. Av Ole Andreas Grøntvedt, FNF. Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i (..)
Cinelab_OXScan_log
CINELAB Film & Digital er ny FNF “Gold Partner”, og er et fullservice filmlaboratorium med digital dailies og postproduksjons-fasilitete samt (..)