Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning. Foto: Paul René Roestad, FNF

Referat fra Filmforbundets første landsmøte

FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig Benjamin Mosli (som også sitter i Filmforbundets styre). I tillegg deltok flere sentrale FNF-medlemmer. Både fotografer og fagmedlemmer. Landsmøtet ble arrangert over to dager på Voksenåsen konferansehotell, og totalt var 91 personer til stede, inkludert både forbundets stab og medlemmer. Dette var første gangen Filmforbundets årsmøte ble arrangert som et landsmøte med overnatting for alle deltakere. Årets landsmøte ble arrangert som et prøveprosjekt som i ettertid skal evalueres før man konkluderer, men fasiten var meget positiv. Årsmelding og regnskap ble presentert, og  både administrativt og økonomisk går forbundet meget bra. 

Kulturministeren deltok
Kulturminister Lubna Jaffery var til stede og holdt åpningstalen. Flere av delegatene mente talen inneholdt lite nytt, men det føltes som et positivt signal at statsråden prioriterte å komme.  Sentrale temaer som ble debattert var blant annet «bærekraft i filmbransjen», med bakgrunn i at filmproduksjoner ofte flytter opptak til utlandet for å spare penger, med det resultat at både den tekniske og personalmessige delen av norsk filmbransjen sliter med å få jobb, i tillegg til at miljøavtrykket med å reise til utlandet er betydelig. Hvis trenden fortsetter mente mange det vil kunne resultere i en svært skadelig desimering av norsk nasjonal produksjonskapasitet. Spørsmålet som ble stilt er hvordan Filmforbundet kan arbeide for at det enten innføres krav fra bevilgende myndigheter om at skattebetalernes penger skal brukes i Norge, eller at man finner en kompensasjonsordning som også tilgodeser norske produsenter som gjennomfører filmproduksjonen i Norge.

Arbeidskårsundersøkelse
Filmforbundet ved Vera Garberg presenterte en undersøkelse som gikk inn i arbeidssituasjonen for norske filmarbeidere for tiden, og det var ikke lystig lesing. Det er svært vanskelige tider, mange filmarbeidere lever på sparepenger og lurer på hvor lenge de kan holde ut når det gjaldt å kunne betale huslånet med lønn fra filmarbeid.  I tillegg til færre produksjoner for tiden, tynges både arbeidsmarkedet og leverandører til bransjen i tillegg av «utflagging» av filmproduksjoner. Filmforbundet vil arbeide for å få redusert denne trenden. Med «utflagging» menes filmproduksjoner som velger å ha opptak i andre land for å spare penger. Det ble arrangert workshops for å gi innspill til filmforbundet fra delegatene på temaene «Hva kan vi gjøre for å synliggjøre konsekvensene av utflagging?», «Kan nye overenskomster for low-end TV-drama skape flere jobber?», og «Hva kan vi gjøre videre for å få lengre produksjonsfrister og TV-jobbene spredt ut over året?». Gode innspill som filmforbundets administrasjon kan arbeide videre med ble resultatet.

Foto: Vi Duc Truong / Norsk filmforbund

Tarifforhandlinger 2024
Årets tarifforhandlinger er en hovedforhandling, noe som gjør det ekstra viktig. Forbundsjuristene Bjørn Brem og Julie Ingerø Rynning redegjorde for forhandlingsplanene, og landsmøtedelegatene ga innspill. FNF vil være representert i flere av forhandlingsutvalgene, og vi vil arbeide for at fotografers lønnssituasjon skal bedres, spesielt når det gjelder å få rettferdig kompensasjon for den betydelig overtiden fotografer som regel legger inn, samt en mer rettferdig betaling for forarbeid og etterarbeid. Forbundets forhandlingsledelse mener det blir vanskelig å få mer enn de 5,2% lønnstillegg som er årets frontfagresultat, men håper å få gehør for at fotografers situasjon under SU-stillingsansettelser skal få særskilte tillegg som kompensasjon for de ikke har normal overtidsberegning. (SU= Særskilt uavhengig stilling som unntas overtidstillegg). Å få et mer rettferdig lønnssystem på det vi ofte opplever som utnyttelse fra produsenters side med å inkludere all overtid for alle med SU-stilling er helt vesentlig for fotografene, og også for mange av våre andre kolleger da ordningen i dag misbrukes fra produsentenes side. Hadde fotografene hatt «normal overtid» for alle timene vi legger ned i en filmproduksjon, ville fotografers lønn vært vesentlig mer akseptabel enn den er i dag. FNF kommer til å holde spesielt godt øye med tarifforhandlingene som er planlagt til siste del av juni.

Siste innlegg
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)