Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.

Dokumentarfilm om Odd Geir Sæther, FNF

Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april kl. 16:00. Etter filmen kommer regissør Hagen til å snakke om prosessen. Kl. 18:00 blir det visning av Arne Skouens Vaktpostene (1965) fotografert av Odd Geir Sæther, FNF. «Jeg var opptatt av hvordan lyset kunne se mer realistisk ut enn vi var vant til i norske filmer» sier filmfotograf Odd Geir Sæther om sitt første samarbeid med Arne Skouen. Veteranen er stadig aktiv som filmfotograf, til tross for at han fylte 83 år denne uka. I Hagens personportrett forteller Odd Geir om sin lange karriere og samarbeidet med kjente regissører. Filmfotografen reflekterer over teknikk og metode. Dokumentaren er rikt illustrert med klipp fra Sæthers karriere. Odd Geir er kanskje mest kjent for sitt samarbeid med Peter Watkins på dokumentarfilmen Edvard Munch (1974) og David Lynch på Inland Empire (2006), men han har også fotografert Bo Widerbergs Mannen på taket (1976), Bredo Greves Operasjon Blodsprøyt (1966), Pål Løkkebergs Liv (1967), Sverre Udnæs Fru Inger til Østråt (1975) for å nevne noen få. Han har filmet Alberte (1972) og Benoni & Rosa (1973) for NRKs Fjernsynsteateret. I 1984 ringte selveste Woody Allen til Odd Geir for å tilby ham fotojobben på Hannah and Her Sisters (1986), en film som Carlo Di Palma, AIC endte opp med å fotografere. På 1990-tallet drev Odd Geir eget produksjonsselskap innen reklamefilm. Han ble tilbudt Knut Erik Jensens Stella Polaris (1993), men takket nei for å satse på selskapet sitt. I år 2000 kom franske La Commune (Paris,1871) hvor Odd Geir igjen samarbeidet med regissør Peter Watkins. Filmen vanner ut skillet mellom fiksjon og dokumentar. «Å bevege kamera med musikalitet» er viktig for Sæther som blant annet var en racer på rulleskøyter – også med håndholdt kamera. «Han har noe som er veldig spesielt, som ikke er flinkhet, men som er en kvalitet en må lete etter hos andre billedkunstnere og kanskje hos jazzmusikere» het det da Odd Geir mottok FNFs aller første ærespris i 2007.

BTS fra «Inland Empire» (2006). David Lynch og Odd Geir bak Jeremy Irons. Foto: Michael Roberts.

I fjor kom Odd Geir Sæthers siste langfilm, italienske La Luna Sott’acqua som forteller historien om hvordan en hel landsby i Dolomittene ble utslettet av en tsunami fra demningen Vajont i 1963. Over 2000 mennesker døde. I følge Cinematekets program skal Odd Geir være til stede på visningen, men det er han dessverre ikke. Han er på vei fra Venezia til Milano hvor han filmer konserter. Det er intet mindre enn imponerende når 83-åringen stadig reiser verden rundt alene med 10-15 kameraer og filmer konserter. Jazz og klassisk er hans spesialiteter. Til tross for at hovedpersonen ikke er til stede er det likevel verdt å ta turen til Cinemateket denne lørdagen. Sæther er en av norsk films aller viktigste filmfotografer. «Odd Geir er jo den beste av oss, hvis man nå kan snakke på den måten om slike ting» skal Erling Thurmann Andersen FNF ha sagt til Halvor Næss FNF en gang for lenge siden. Det sies at Odd Geir var den som introduserte mykt, indirekte lys til norsk film. Unge Sæther var inspirert av fransk nybølge og laget egne lys av isoporkasser. Dette i en tid hvor hardt lys fra studiotaket var malen. «Du er nok den norske fotografen som har betydd mest for det jeg kan om filmfotografi» skrev John Christian Rosenlund FNF til Odd Geir på 80-årsdagen hans for tre år siden. Odd Geir Sæther har mottatt Filmkritikerprisen (1976), FNFs ærespris (2007) og Arne Skouens Ærespris (2008). Dokumentarfilmen om ham settes kun opp denne ene dagen og forestillingen kan fort bli utsolgt. Sikre deg billetter i dag. Billetter til dokumentaren Filmfotograf Odd Geir Sæther kjøpes hos Cinemateket. Husk å kjøpe billett til Vaktpostene hvis du vil benytte muligheten til å se denne klassikeren på kino. Vi ses i kinomørket.

Fra «Edvard Munch» (1974). Foto: Odd Geir Sæther, FNF.

 

Siste innlegg
Godt oppmøte på første foredrag.  Foto: O.A. Grøntvedt, FNF
«There’s no such thing as a free lunch» er et velkjent begrep i bransjen. Lørdag 1. juni motbeviste vi denne (..)
[ 2. juni 2024 ]
Filmparken
Vi har gleden av å invitere hele filmbransjen til sommerfest læring og utstyrsutstilling lørdag 1. juni. Ta turen til Filmparken på (..)
[ 27. mai 2024 ]
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
[ 29. april 2024 ]
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
[ 1. mars 2024 ]
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
[ 20. februar 2024 ]
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
[ 9. februar 2024 ]
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
[ 3. februar 2024 ]
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
[ 18. januar 2024 ]
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
[ 10. januar 2024 ]
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
[ 12. desember 2023 ]
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
[ 6. desember 2023 ]
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
[ 26. november 2023 ]