Oslo Pix med fokus på filmfotografens rolle

Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det samtale med regissør Sletaune og filmens fotograf Kjell Vassdal FNF moderert av John Andreas Andersen FNF. Oslo Pix ønsker å rette fokus på filmfotografens rolle i filmproduksjon, og det ønsker FNF å bidra til. Bruk derfor denne anledningen til et gjensyn med en svært god film, godt fotografert av Kjell Vassdal og hør om samarbeidet mellom fotograf og regissør. Budbringeren er en av tre filmer kurert av Jannicke Systad Jacobsen under paraplyen Portrett Oslo. Jacobsen skriver i programmet: «…Både Pascals kaker og Budbringeren var sterke, sanselige opplevelser. Kjærlighetshistorien om den lengselsfulle, korrupte postmannen Roy er skitten og møkkete. Det er som om filmbildene lukter. Noe få norske filmer gjør, men som jeg kunne ønske flere gjorde.»

«Budbringeren ble av mange omtalt som et veiskille i norsk film. Noen var sågar vågale nok til å kalle det for en slags bølge, selv om det raskt skulle vise seg at det hele vel var et bølgeskvulp. For selv om Sletaune hadde demonstrert at det også var mulig å lage noe helt spesielt her hjemme, er det få som i ettertid har laget noe så egenartet og kreativt som Budbringeren. Det handler også mye om hvordan Sletaune er seg bevisst potensialet og merverdien som ligger i å utarbeide et særpreget visuelt univers. …Kjell Vassdals markante, tidvis nesten ekspresjonistiske foto bidrar ytterligere til en visuell kontekstualisering.» skriver Eirik Smidesang Slåen i filmmagasinet Montages i en artikkel fra 2010.

Kjell Vassdal FNF

Kjell Vassdal vant pris for Best Cinematography på Fantasporto i Portugal for sitt arbeide på det som ble Norges offisielle kandidat til Oscar i 1998. Budbringeren, eller «Junkmail» som den heter internasjonalt ble en stor snakkis på Sundancei USA og vant pris i Cannes. Filmen vant tre Amandaprisen, blant annet Beste film og ble en stor suksess her hjemme.
Samtalen ledes av John Andreas Andersen som både er filmfotograf og regissør. Andersen var faktisk B-foto og stillsfotograf på Budbringeren. Mange av våre medlemmer bidro på filmen. Blant annet var Jørn Broll FNF steadicamoperatør, Pål Bugge Haagenrud FNF var kamaeraoperatør på B-kamera og Hilde Malme FNF var B-foto på 2nd Unit. Knut Haraldsen var lysmester og både Olav Haddeland og Nicholas Messel var lysassistenter. Anders Eide var grip.

Hvor: Oslo Pix / Vega scene 1
Når: 1. september kl 18.00
Billetter: https://www.oslopix.no/no/film/2023/budbringeren

Siste innlegg
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)
DSCF5755
Tredje utgave av Mirage Film Festival for the Art of the Real er akkurat ferdig. Festivalen er unik i sitt (..)
Mirage 2022. Patrik Säfström FNF i samtale med Thomas Tsiftelis og Patrick Tresch. Foto: Mirage
Filmfestivalen Mirage starter førstkommende onsdag. Mirage Film Festival for the Art of the Real er en dokumentarfilmfestival som utforsker grensene (..)