Oslo Pix med fokus på filmfotografens rolle

Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det samtale med regissør Sletaune og filmens fotograf Kjell Vassdal FNF moderert av John Andreas Andersen FNF. Oslo Pix ønsker å rette fokus på filmfotografens rolle i filmproduksjon, og det ønsker FNF å bidra til. Bruk derfor denne anledningen til et gjensyn med en svært god film, godt fotografert av Kjell Vassdal og hør om samarbeidet mellom fotograf og regissør. Budbringeren er en av tre filmer kurert av Jannicke Systad Jacobsen under paraplyen Portrett Oslo. Jacobsen skriver i programmet: «…Både Pascals kaker og Budbringeren var sterke, sanselige opplevelser. Kjærlighetshistorien om den lengselsfulle, korrupte postmannen Roy er skitten og møkkete. Det er som om filmbildene lukter. Noe få norske filmer gjør, men som jeg kunne ønske flere gjorde.»

«Budbringeren ble av mange omtalt som et veiskille i norsk film. Noen var sågar vågale nok til å kalle det for en slags bølge, selv om det raskt skulle vise seg at det hele vel var et bølgeskvulp. For selv om Sletaune hadde demonstrert at det også var mulig å lage noe helt spesielt her hjemme, er det få som i ettertid har laget noe så egenartet og kreativt som Budbringeren. Det handler også mye om hvordan Sletaune er seg bevisst potensialet og merverdien som ligger i å utarbeide et særpreget visuelt univers. …Kjell Vassdals markante, tidvis nesten ekspresjonistiske foto bidrar ytterligere til en visuell kontekstualisering.» skriver Eirik Smidesang Slåen i filmmagasinet Montages i en artikkel fra 2010.

Kjell Vassdal FNF

Kjell Vassdal vant pris for Best Cinematography på Fantasporto i Portugal for sitt arbeide på det som ble Norges offisielle kandidat til Oscar i 1998. Budbringeren, eller «Junkmail» som den heter internasjonalt ble en stor snakkis på Sundancei USA og vant pris i Cannes. Filmen vant tre Amandaprisen, blant annet Beste film og ble en stor suksess her hjemme.
Samtalen ledes av John Andreas Andersen som både er filmfotograf og regissør. Andersen var faktisk B-foto og stillsfotograf på Budbringeren. Mange av våre medlemmer bidro på filmen. Blant annet var Jørn Broll FNF steadicamoperatør, Pål Bugge Haagenrud FNF var kamaeraoperatør på B-kamera og Hilde Malme FNF var B-foto på 2nd Unit. Knut Haraldsen var lysmester og både Olav Haddeland og Nicholas Messel var lysassistenter. Anders Eide var grip.

Hvor: Oslo Pix / Vega scene 1
Når: 1. september kl 18.00
Billetter: https://www.oslopix.no/no/film/2023/budbringeren

Siste innlegg
Tidligere studenter ved Den norske filmskolen. Foto: Kjell Vassdal FNF
Foreningen norske filmfotografer (FNF) har grundig behandlet rapporten, datert 9. juni 2023, ført i pennen av Eli Bø, Dekan ved (..)
Budbreingeren_Bilde_Liggende_OPFF logo
Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det (..)
4487_E_0001C006_221202_143949_a1C_highlight_fix044874487
In December 2022 FNF did a camera test on the new ARRI Alexa 35 camera. We compared ARRIs latest camera (..)
358117636_983007202875594_4234916624095989999_n
Den norske filmskolen, i samarbeid med Xvision, tilbyr i høst et praktisk kurs innen virtuell produksjon rettet mot profesjonelle filmfotografer (..)
BILDE ROLV HÅAN
Gratulerer med 75-årsdagen Rolv Håan! Rolv har vært styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer i to omganger. Han har også vært (..)
Paul René Roestad FNF fotografert på Storyline Studios i forbindelse med ODCC 2023.
Gratulerer med 75-årsdagen Paul René Roestad! Paul René er styreleder i Foreningen Norske Filmfotografer og primus motor bak både Oslo (..)
Bildekavalkade ODCC 2023
Vår svenske venn Lars Pettersson har laget denne bildekavalkaden fra Oslo Digital Cinema Conference 2023. Bildene er tatt av Lars (..)
DSCF5265
Oslo Digital Cinema Conference gikk av stabelen forrige helg. Det var ganske bra besøk til tross for det pene sommerværet (..)
DSCF4775
Onsdag 7. mars arrangerte FNF overraskelsesfest for Patrik Säfström hos Olga Rental. Filmfotografen flytter til Japan 1. august. Gjennom god (..)
the-mandalorian-greig-fraser-image
  Vi er meget glade for at Greig Fraser kommer til Oslo for å holde en mesterklasse samt Q&A med (..)
P1040886
Fredag 16. til søndag 18. juni arrangeres Oslo Digital Cinema Conference for åttende gang. ODCC er et samarbeid mellom FNF, (..)
IMAGO-TALKS-FLYER-April-2023-The-New-role-of-DoP.001-2048x1024
I ettermiddag kl. 18:00 – 20:00 kan du delta på IMAGO TALKS – The New Role of the Director of (..)