Oslo Pix med fokus på filmfotografens rolle

Pål Sletaunes prisvinnende debutfilm «Budbringeren» vises 1 .september kl 18.00 på Vega kino, under filmfestivalen Oslo Pix. Etter filmen blir det samtale med regissør Sletaune og filmens fotograf Kjell Vassdal FNF moderert av John Andreas Andersen FNF. Oslo Pix ønsker å rette fokus på filmfotografens rolle i filmproduksjon, og det ønsker FNF å bidra til. Bruk derfor denne anledningen til et gjensyn med en svært god film, godt fotografert av Kjell Vassdal og hør om samarbeidet mellom fotograf og regissør. Budbringeren er en av tre filmer kurert av Jannicke Systad Jacobsen under paraplyen Portrett Oslo. Jacobsen skriver i programmet: «…Både Pascals kaker og Budbringeren var sterke, sanselige opplevelser. Kjærlighetshistorien om den lengselsfulle, korrupte postmannen Roy er skitten og møkkete. Det er som om filmbildene lukter. Noe få norske filmer gjør, men som jeg kunne ønske flere gjorde.»

«Budbringeren ble av mange omtalt som et veiskille i norsk film. Noen var sågar vågale nok til å kalle det for en slags bølge, selv om det raskt skulle vise seg at det hele vel var et bølgeskvulp. For selv om Sletaune hadde demonstrert at det også var mulig å lage noe helt spesielt her hjemme, er det få som i ettertid har laget noe så egenartet og kreativt som Budbringeren. Det handler også mye om hvordan Sletaune er seg bevisst potensialet og merverdien som ligger i å utarbeide et særpreget visuelt univers. …Kjell Vassdals markante, tidvis nesten ekspresjonistiske foto bidrar ytterligere til en visuell kontekstualisering.» skriver Eirik Smidesang Slåen i filmmagasinet Montages i en artikkel fra 2010.

Kjell Vassdal FNF

Kjell Vassdal vant pris for Best Cinematography på Fantasporto i Portugal for sitt arbeide på det som ble Norges offisielle kandidat til Oscar i 1998. Budbringeren, eller «Junkmail» som den heter internasjonalt ble en stor snakkis på Sundancei USA og vant pris i Cannes. Filmen vant tre Amandaprisen, blant annet Beste film og ble en stor suksess her hjemme.
Samtalen ledes av John Andreas Andersen som både er filmfotograf og regissør. Andersen var faktisk B-foto og stillsfotograf på Budbringeren. Mange av våre medlemmer bidro på filmen. Blant annet var Jørn Broll FNF steadicamoperatør, Pål Bugge Haagenrud FNF var kamaeraoperatør på B-kamera og Hilde Malme FNF var B-foto på 2nd Unit. Knut Haraldsen var lysmester og både Olav Haddeland og Nicholas Messel var lysassistenter. Anders Eide var grip.

Hvor: Oslo Pix / Vega scene 1
Når: 1. september kl 18.00
Billetter: https://www.oslopix.no/no/film/2023/budbringeren

Siste innlegg
Godt oppmøte på første foredrag.  Foto: O.A. Grøntvedt, FNF
«There’s no such thing as a free lunch» er et velkjent begrep i bransjen. Lørdag 1. juni motbeviste vi denne (..)
[ 2. juni 2024 ]
Filmparken
Vi har gleden av å invitere hele filmbransjen til sommerfest læring og utstyrsutstilling lørdag 1. juni. Ta turen til Filmparken på (..)
[ 27. mai 2024 ]
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
[ 29. april 2024 ]
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
[ 1. mars 2024 ]
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
[ 20. februar 2024 ]
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
[ 9. februar 2024 ]
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
[ 3. februar 2024 ]
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
[ 18. januar 2024 ]
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
[ 10. januar 2024 ]
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
[ 12. desember 2023 ]
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
[ 6. desember 2023 ]
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
[ 26. november 2023 ]