Avskjedsfest for Patrik Säfström FNF

Onsdag 7. juni arrangerte FNF overraskelsesfest for Patrik Säfström hos Olga Rental. Filmfotografen flytter til Japan 1. august. Gjennom god planlegging, falske nyhetsbrev og kolleger som like gjerne kunne jobbet i etterretning som i filmbransjen så greide vi holde avskjedsfesten hemmelig for hovedpersonen. Patrik ble invitert til et ledelsesseminar med Nina Bjerch-Andresen og ble noe skuffet når det viste seg at det ikke ble noe seminar denne kvelden. Den beskjedne svensken ville nok ikke kommet hvis han visste at vi ønsket å feire ham. Foran de oppmøtte sa Gaute Gunnari at det ikke blir noe seminar, men at vi alle er samlet her fordi vi har én ting til felles – at vi alle er glade i Patrik. En noe lamslått fotograf takket for gode ord da det endelig sank inn hvorfor alle var kommet.

Gaute Gunnari FNF, Patrik Säfström FNF og Nina Bjerch-Andresen. Patrik forstår lite når Gaute avslører at det ikke blir noe seminar.

Patrik har bodd 30 år i Norge og jobbet i filmbransjen hele sitt voksne liv. Han startet som lysassistent på Hodet over vannet (1993) og var gripassistent på Kristin Lavransdatter (1995) før han etterhvert ble B-fotograf og senere filmfotograf. Patrik har jobbet mye både innen dokumentar og fiksjon. Han er meget godt likt av alle i filmbransjen og han har hatt stor betydning for Foreningen Norske Filmfotografer. Blant annet gjennom sitt mangeårige arbeid i styret. Patrik var nestleder i FNF fra 2013 til 2020. Han har delt raust av sin kunnskap og vært en god venn for mange. Den delingskulturen Patrik har fremmet gjennom sin karriere er noe vi andre begynner å få til først nå. Patrik beskrives som en hedersmann og flere benyttet anledningen til å si noen ord denne kvelden. Blant annet Pål Bugge Haagenrud FNF. Foreningens aller første styreleder fortalte skrøner fra innspillingen av Kristin Lavransdatter. Ole Andreas Grøntvedt FNF, nestleder i foreningen, leste opp invitasjonen som hadde gått ut til alle fotografene foruten Patrik. Regissør Itonje Søimer Guttormsen lovpriste Patriks karakter – og hans arbeide på deres spillefilm Gritt (2021). Et 40-talls personer kom innom lokalene til Olga i løpet av kvelden. Gaute hadde kjøpt inn 300 flasker japansk øl for anledningen. FNF spanderte snacks og vin.

Kolleger fra filmbransjen møtte opp for å ta farvel.

Dagen etter overraskelsesfesten kom denne takken fra Patrik: «Tusen takk allesammen for en uforglemmelig aften. Så mange fine mennesker samlet. Overrasket og ydmyk uten tvil. Overveldende og fragmentert, men jeg håper at jeg på en eller annen måte fikk satt pris på dere alle. Dere har alle en plass i mitt hjerte. Dette er jo uansett ikke noe punktum, kun et nytt kapittel med andre bokstaver.»

Foredragsholder Nina og Patrik foran de første oppmøtte kollegene.

Patrik og hans japanske kone har solgt leiligheten i Oslo og kjøpt enveisbillett til Tokyo med avreise 1. august. Styreleder Paul René Roestad FNF overrakte utvandreren gratisbilletter til Oslo Digital Cinema Conference som arrangeres neste helg. Så da har vi enda en grunn til å møtes på Filmens hus i Oslo 16.-18. juni. Kom og ta farvel da vel.

Siste innlegg
Norsk filmforbunds juridiske avdeling, ledet av Bjørn Brem, informerer om lønnsforhandlingene sammen med forbundsjurist Julie Ingerø Rynning.

Foto: Paul René Roestad, FNF
FNF var godt representert på Norsk filmforbunds aller første landsmøte i helgen. Fra FNF-styret deltok styreleder Paul René Roestad og økonomiansvarlig (..)
Odd Geir Sæther, FNF. Bilde hentet fra Cinematekets katalog.
Regissør Trygve Hagen har laget dokumentarfilm om filmfotograf Odd Geir Sæther. Filmen vises på Cinemateket i Oslo lørdag 13. april (..)
Paul René Roestad IMAGO Honorary Member
IMAGO, The International Federation of Cinematographers, holdt sitt årsmøte og generalforsamling i London 14. og 15. februar. Mer enn 50 (..)
Publikum Mandagsfilmen "Narvik"  Frogner kino. Foto. P.R. Roestad FNF
FNF Mandagsfilmen er tilbake førstkommende mandag. Da viser vi Thea Hvistendahls spillefilmdebut «Håndtering av udøde» fotografert av Pål Ulvik Rokseth (..)
DSCF7875
Fredag 2. februar ble det avholdt Årsmøte i Foreningen norske filmfotografer. Årsmøtet er FNFs generalforsamling og øverste myndighet. Regnskapet for (..)
DSCF7721
Lørdag 13. januar 2024 arrangerte den franske filmfotograf-foreningen AFC workshop i Paris. Filmfotograf Ole Andreas Grøntvedt FNF og colorist Christian (..)
DSCF5265
Foreningen norske filmfotografer legger bak seg et år med stor aktivitet. Blant høydepunktene var Oslo Digital Cinema Conference som gjorde (..)
DSCF7140
Lørdag 9. desember arrangerte vi mesterklasse med den amerikanske filmfotografen Ellen Kuras ASC på Filmens hus i Oslo. Dette ble (..)
18x6 meter LED-vegg fra Xvision rigget i Kryptons studio. Egen LED-skjerm i himlingen som kan heves/senkes. Foto: Bjørn Ståle Bratberg, FNF
Den norske filmskolen arrangerte kurs i virtuell produksjon fra 14.-16.november. Kurset ble avholdt i Filmskolens lokaler på Myrens verksted i (..)
f0cd1516-45b7-4dc5-abc3-dbd7629f4c60
Filmfestivalen Camerimage ble arrangert fra 11. til 18. november. Benjamin Loeb FNF var representert i sideprogrammet med «Dream Scenario» (2023) (..)
MV5BNmZhMDZkNjUtZGU3MC00MTBlLThhNDQtMmExN2UxMzAzZDFmXkEyXkFqcGdeQXVyNzUzMDY0NDI@._V1_
Ragnar Lasse Henriksen FNF vant Sølvbjørnen i Berlin for sitt fotoarbeid på det som skulle bli hans eneste utgitte spillefilm. (..)
Ellen-Kuras-Featured
I samarbeid med Dokumentarkonventet har Foreningen norske filmfotografer fått selveste Ellen Kuras ASC over til Norge for to mesterklasser: Lørdag (..)