IMAGOs delegasjon til Roma 2023. Foto: Lars Pettersson, FSF

IMAGOs 30-årsfeiring i Roma

IMAGO feiret sitt 30-årsjubileum i Roma forrige helg. Paraplyorganisasjonen ble stiftet 13. desember 1992. Feiringen ble av ulike årsaker utsatt fra desember 2022 og sammenfalt nå med IAGA 2023 som er generalforsamlingen i IMAGO. Det kom representanter fra blant annet USA, Canada, Brasil, Israel, Australia og store deler av Europa. FNF var representert ved styreleder Paul René Roestad og nestleder Ole Andreas Grøntvedt. Det ble tre dager med tettpakket program fra morgen til kveld.

Legendariske Cinecittà film studio i Roma

Initiativet til opprettelsen av en europeisk paraplyorganisasjon var den italienske filmfotografen Luciano Tovoli som fikk med seg fire nasjonale filmfotograf-foreninger. De fire grunnleggerne var AIC (Italia), AFC (Frankrike), BSC (Storbritannia) og BVK (Tyskland). Luciano holdt en åpningstale under IAGA 2023. Generalforsamlingen foregikk både fysisk og digitalt. Dette var første fysiske generalforsamling siden vi måtte avbryte IAGA i Brussel 12. mars. 2020. Under pandemien foregikk alt digitalt. Nå praktiserer IMAGO en hybridløsning, som er fornuftig med medlemmer over hele verden.

Fra venstre: Eric Guichard AFC, Steven Fierberg ASC, Bojana Andric SAS, Luciano Tovoli AIC, Mustapha Barat ABC, Alex Linden FSF.

IMAGO består av 54 nasjonale filmfotograf-foreninger. Over halvparten var fysisk tilstede i Roma. Sittende styre ble valgt under IAGA 2022 og var følgelig ikke på valg i år. Etter flere år med krangling og uro i foreningen var det gledelig å se at diskusjonene foregikk i sømmelige former. Det ble mange diskusjoner, men ingen personangrep. IMAGO favner nå over 4000 filmfotografer fra hele verden og det er derfor mange utfordrende saker som generalforsamlingen skal enes om. Blant annet er det stor variasjon innenfor områder som opphavsrett og arbeidsforhold. (I mange land er det 12-timers dager og 6-dagers uker). Generalforsamlingen godkjente fjorårets regnskap og vedtok årets budsjett. IMAGO har mistet en del sponsorer og har stramt budsjett, noe som dessverre går utover komiteenes arbeid.
Imago Annual General Assembly (IAGA) 2023. En del medlemsforeninger deltok digitalt via Zoom. Australske Ron Johanson ACS har ordet (blå skjorte på første rad).

I forkant av fjorårets generalforsamling skrev den ukrainske foreningen (UGC) et brev hvor de ba IMAGO ekskludere den russiske foreningen (RGC) på grunnlag av Russlands angrep på Ukraina. Tony Costa AIP, leder for den portugisiske foreningen, tok også til orde for dette. Til tross for at portugiserne har meldt seg ut av IMAGO.
IAGA 2022 avviste forslaget med begrunnelse i at IMAGO ikke er en politisk organisasjon og FNF stemte med flertallet i denne saken i fjor. Siden den gang har det vært et helt år med krig i Europa. IMAGO har fryst alle bånd til RGC, men ikke ekskludert foreningen. Polske myndigheter har nulltoleranse for organisasjoner med bånd til Russland og dette førte til at IMAGO ikke var ønsket på Camerimage i fjor. Camerimage er verdens største festival for filmfoto og har hatt et tett samarbeid med IMAGO tidligere. I forkant av årets generalforsamling kom det et nytt forslag om utestengelse av RGC. Denne gangen initiert av de baltiske statene. Etter en grundig debatt i FNFs styre skrev vi under på oppropet. Det gjorde også finske FSC. Under generalforsamlingen ble det en lengre diskusjon hvor alle sider av saken ble belyst. Også det prinsipielle med å stenge ut en nasjonal forening på grunnlag av dens regjerings politikk/krigføring. FNFs styreleder påpekte at RGC er underlagt det russiske filmforbundet som er ledet av Putins venn Nikita Mikhalkov og at mange av RGCs medlemmer filmer propagandafilmer som har vært med å bygge opp hatet mot ukrainerne. Blant annet har RGCs tidligere president Igor Klebanov skutt «The Crimea Bridge» (2018) som framstiller ukrainerne som neo-nazister som voldtar og dreper russere. Filmen fremmer også usannheter om amerikansk militær tilstedeværelse i Ukraina. Dette propaganda-aspektet var ny informasjon for mange av de tilstedeværende. FNF fremmet et forslag om at vi skulle kutte alle bånd til RGC, men samtidig invitere russiske filmfotografer til individuelt medlemskap i IMAGO. Dette for å imøtekomme de 117 modige RGC-medlemmene som 28. februar 2022 skrev et brev mot krigføringen. (RGC-president Ilya Demin motarbeidet dette brevet). Generalforsamlingen var enig i FNFs forslag. Eksklusjons-saken ble vedtatt utsatt til en ekstraordinær generalforsamling (EIGA) senere i vår. Dette for at alle medlemsforeningene skal få diskutere saken innad i sine respektive styrer.

Oleksandr Kryshtalovych, UGC snakker ukrainernes sak.

30-årsjubileet ble markert lørdag 26. mars. Sittende president Mustapha Barat ABC åpnet markeringen. IMAGOs ulike komiteer presenterte sitt arbeid i Fellini-salen inne på Cinecittà Film Studios. Først ute var Working Conditions Committee. Deretter Autorship Committee, Education Committee, IMAGO Technical Committee, Diversity & Inclusion Committee. Det ble raskt orientert om gjenoppstandelsen av Masterclass Committee før Sonys Sebastian Leske presenterte Venice 2. Daniele Siragusano fra FilmLight holdt et foredrag om «The digital ChromoGen». Sony og FilmLight var sponsorer av jubileet sammen med Rosco, Nanlux og Aputure som alle viste fram sitt nyeste utstyr i Roma.

IMAGO-president Mustapha Barat ABC åpnet jubileumsfeiringen.
Publikum i Sala Fellini, Art Deco-kinosalen i Cinecittà

Luciano Tovoli AIC, ASC ble hedret med pris. Det ble også de fire foreningene AIC (Italia), AFC (Frankrike), BSC (Storbritannia) og BVK (Tyskland). Disse fire foreningene grunnla IMAGO i 1992. Dessverre valgte tyskerne å forlate IMAGO for et par år siden. Franskmennene kom tilbake til foreningen i 2021 etter å ha meldt seg ut tidligere. Per dags dato er det tre foreninger som ikke lenger er medlem: tyske BVK, portugisiske AIP og nederlandske NSC. Vi håper de kommer tilbake en dag.
Luciano Tovoli mottok pris på vegne av AIC i tillegg til en personlig pris for sitt initiativ og arbeid for verdens filmfotografer. Eric Guichard AFC mottok pris på vegne av den franske foreningen og Christopher Ross mottok prisen på vegne av BSC. Tyskerne var dessverre ikke tilstede og vil derfor få sin pris tilsendt.

Luciano Tovoli AIC, ASC mottok heder og ære. På venstre side i hvit genser sitter Vittorio Storaro AIC, ASC. Helt til høyre sitter Paul René Roestad FNF.

Programmet ble avsluttet med en Round Table kalt «Cinematography in the next decade» hvor deltagerne diskuterte filmfotografiet i det neste tiåret. Samtalen ble ledet av  svenske Lars Pettersson FSF. Deltagerne var bolivianske Daniela Cajias AEC, Luciano Tovoli AIC/ASC, britiske Christopher Ross BSC og serbiske Bojana Andric SAS. Sistnevnte er forøvrig Co-Vice President i IMAGO. I salen satt foruten IMAGOs medlemmer, en rekke italienske filmfotografer, samt studenter fra Centro Sperimentale di Cinematografia i Roma. Den italienske filmskolen ble etablert i 1935 og er en av Europas eldste.

Fra venstre: Lars Pettersson FSF, Daniela Cajias AEC, Luciano Tovoli AIC, Chris Ross BSC og Bojana Andric SAS

Jubileet ble avsluttet utendørs med prosecco og fingermat idet sola gikk ned over den evige stad. Du kan se markeringen med prisutdeling og paneldiskusjon her: https://digitalcinemacrew.com/imago/

Waliser i solnedgang: Tidligere IMAGO-president Nigel Walters BSC.

 

Rapport fra Roma: Ole Andreas Grøntvedt, FNF

Siste innlegg
the-mandalorian-greig-fraser-image
  Vi er meget glade for at Greig Fraser kommer til Oslo for å holde en mesterklasse samt Q&A med (..)
P1040886
Fredag 16. til søndag 18. juni arrangeres Oslo Digital Cinema Conference for åttende gang. ODCC er et samarbeid mellom FNF, (..)
IMAGO-TALKS-FLYER-April-2023-The-New-role-of-DoP.001-2048x1024
I ettermiddag kl. 18:00 – 20:00 kan du delta på IMAGO TALKS – The New Role of the Director of (..)
Is3H4y41akYanf
Vår samarbeidspartner Kelvin vant NAB Show Product of the Year Award i forrige uke. Den norske filmlys-produsenten vant prisen for sin nyeste lampe Epos (..)
Kids In Crime
Gullrutens fagpris ble delt ut på Rockefeller mandag 24. april. Tre av våre medlemmer vant priser. Gratulerer Janne, Alvilde og (..)
Gullruten2023-768x613
I dag ble nominasjonene til Gullrutens fagpris sluppet. Alle de nominerte filmfotografene innen TV-drama er medlemmer av Foreningen Norske Filmfotografer. (..)
IMAGOs delegasjon til Roma 2023. Foto: Lars Pettersson, FSF
IMAGO feiret sitt 30-årsjubileum i Roma forrige helg. Paraplyorganisasjonen ble stiftet 13. desember 1992. Feiringen ble av ulike årsaker utsatt fra (..)
IMAGO 30th Anniversary Hero Image
IMAGO markerer sitt 30-årsjubileum i Roma denne helgen. Paraplyorganisasjonen jobber for filmfotografiets kunstneriske og tekniske egenart. IMAGO jobber også for filmfotografens rettigheter (..)
Otto Thorbjørnsen. (Bilde fra Linkedin).
Blant alle dyktige fagfolk man møter på sin vei i filmbransjen, skinner noen stjerner litt ekstra sterkt. En slik stjerne (..)
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)