Albert Maysles 1926 – 2015

Albert Maysles døde i sitt hjem i New York 5 mars, 88 år gammel.

I mer enn 50 år inspirerte han verden gjennom sine filmer, og han var en kilde til inspirasjon for alle sine kolleger.

Albert Maysles ble født i Boston i 1926 som sønn av jødiske innvandrerforeldre, far fra Ukraina og mor fra Polen.

Albert Maysles, i samarbeid med sin bror David, var en av grunnleggerne av cinema direct-formen. Mer enn 50 filmer ble det i hans lange karriere, og filmer som Salesman, Gimme Shelter og Grey Gardens revolusjonerte dokumentarfilmverdenen på grunn av Maysles meget personlige og nærgående håndholdte kamera. De nye 16mm kameraene som ble utviklet på den tiden, spesielt Eclair-kameraet, gjorde formen mulig, og Maysles utnyttet muligheten til fulle. Jean Luc Godard hevdet at Albert Maysles var Amerikas beste fotograf noen sinne.

Maysles Documentary Center

Mayles startet Maysles Documentary Center i Harlem i New York i 2005 hvor han og hans nære medarbeidere gjennom årene har utdannet utallige unge filmtalenter. Senteret var svært gjestfritt og åpent for alle, og også flere nordmenn fikk inspirasjon av å besøke stedet. Albert var sjenerøs med å dele sitt hus, sin kunnskap og sine tanker. Senteret er godt etablert, og vil fortsette sitt arbeid.

Nordic/Docs Æresgjest

Albert Maysles var æresgjest på dokumentarfilmfestivalen Nordic/Docs i 2013, det ble vist et retrospektivt program av hans filmer, og han ble tildelt festivalens høyeste utmerkelse, Nordic/Docs Ikon-prisen.

Flere som har besøkt ham i New York etter norgesbesøket forteller at prisen sto godt plassert på peishylla i hans kontor. Jeg vil tro flere priser var plassert der, Albert ble tildelt flere ti-talls store priser gjennom tidene, sist, i 2013, The National Medal of the Arts av president Barack Obama personlig.

Da Albert Maysles besøkte oss i Fredrikstad fortalte han inspirert om den nye filmen som han holdt på med, In Transit, nære fortellinger om passasjerer på togreiser rundt om i USA. Han rakk å få filmen ferdig, den har premiere på Tribeca Film Festival i april i år, men han rakk dessverre ikke å oppleve premieren.

Under besøket hans i Fredrikstad bet mange seg spesielt tak i disse ordene:

Remember, as a documentarian you are an observer, an author but not a director, a discoverer, but not a controller.

Arven fra Albert Maysles vil forsette å inspirere dokumentarfilmregissører og -fotografer lenge.

Paul René Roestad

Siste innlegg
Olaug Spissøy Kyvik FNF. Foto fra Rushprint-artikkel 16.03.23
Olaug Spissøy Kyvik, FNF er intervjuet av Rushprint om sitt arbeid på Den siste filmen som vi hadde gleden av (..)
En av flere Alexa 35 på Camera Nordic sin stand
LLB-messen er i gang på Telenor Arena. For første gang siden 2019 er hallen fylt opp med teknisk utstyr for (..)
Fra venstre: Philip Øgaard FNF, Paul René Roestad FNF, Olaug Spissøy Kyvik FNF, Martin Edelsteen FNF og Øyvind Svanes Lunde. Foto: Stig Indrebø
Årets andre arrangement ble holdt på Frogner Kino mandag 13. mars 2023. «Den siste filmen» av Karianne Førland Vennerød og (..)
Nattrikken (2020) - Fotografert av Vegard Landsverk
Den norske kortfilmen «Nattrikken« regissert av Eirik Tveiten er Oscar-nominert innen kategorien Live Action Short Film. Night Ride som den heter på (..)
FNFs Årsmøte 2023 med gjester. Fotograf. Hans Erik Lindbom
Årsmøtet i Foreningen Norske Filmfotografer ble avholdt fredag 10. mars 2023 på Schafteløkken i Oslo. Oppmøtet var godt med 40 (..)
Årsmøtet 2019. Foto: Erik Lindbom
Fredag 10. mars er det Årsmøte i Foreningen Norske Filmfotografer. Årsmøtet er FNFs Generalforsamling og det er her viktige saker (..)
Kampen om Narvik (2022) Foto: John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF
John-Erling Holmenes Fredriksen, FNF og colorist Dylan R. Hopkin snakker om bruken av farger i «Kampen om Narvik» i siste (..)
Noen av deltakerne på medlemsmøtet.
FNF første medlemsmøte i 2023 handlet om lønn og arbeidsvilkår. FNFs første medlemsmøte i 2023 ble arrangert lørdag 28 januar, (..)
Sean Bobbit masterclass NRK 2015
Betydelig økt aktivitet i 2023. Pandemien som har satt stopper for svært mange FNF aktiviteter er tilsynelatende over, og ambisjonene (..)
Moderatorer Olaug Spissøy Kyvik og Magnus Flåto i samtale med John Erling Holmenes Fredriksen. Foto: Paul René Roestad
Mandagsfilm-arrangementene som FNFs Mandagsfilmkommitté arrangerer er blant FNFs viktigste arrangementer. Arrangementene er ikke bare meget lærerike og kompetansehevende med filmvisning (..)
Camerimage
Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i 2022. 12.-19. november 2022, TORUŃ, Polen. Av Ole Andreas Grøntvedt, FNF. Filmfestivalen EnergaCAMERIMAGE feiret 30-årsjubileum i (..)
Cinelab_OXScan_log
CINELAB Film & Digital er ny FNF “Gold Partner”, og er et fullservice filmlaboratorium med digital dailies og postproduksjons-fasilitete samt (..)