Nordic Docs 26. – 29. mai

Like rundt hjørnet er det duket for Nordic Docs i Fredrikstad. Nytt av året, har styret i FNF vedtatt å tildele 600kr i reisestøtte til hvert enkelt FNF medlem som tar turen. 

Som tidligere år er programmet spekket med et bredt utvalgt av filmer, seminarer og mesterklasser, denne gangen med blandt annet finske Pirjo Honkasalo på lørdagen.

pirjohonkasalo

Pirjo Honkasalo er en av de mestvinnende nordiske filmregissører. Hun begynte på den finske filmskolen allerede som 17-åring, der hun studerte filmfotografi. Som 19-åring regisserte hun sin første film ”Age Class”. 23 år gammel, i 1970, ble hun den første kvinnelige spillefilmfotografen i Finland, på filmen  Pilvilinna. Etter dette videreutdannet hun seg i film på Universitetet i Philadelphia i USA.

Siden da har hun jobbet som regissør og fotograf på både spillefilmer og dokumentarfilmer, og hun fotograferer alltid sine dokumentarfilmer selv.

Og kameraarbeidet er like imponerende som regiarbeidet.

Kommentar er fraværende i henne filmer,  det er alltid bildene og subjektene selv som forteller historien og skaper stemningene hun ønsker å formidle.

Honkasalo liker å jobbe med håndholdt kamera, så hun enklere kan forflytte fokus til det utsnittet som best illustrerer fortellingen hun formidler. Og hun vet hva hun vil ha av opptak, filmen ”Tanjuska and the 7 devils”, brukte hun bare 2,2 ganger filmmaterialet hun trengte til å klippe filmen ferdig.

Av de mer enn 40 prisene hun har vært nominert til og har vunnet kan nevnes: Amandaprisen, IDFA (to ganger), Cannes

(Nominert til Palme d´Or), CPH:DOX, Locarno (2 priser), Sundance, Thessaloniki, Filmfestivalen i Venezia (vunnet tre ganger).

Det fullstendige festivalprogrammet finner du her.

NB! For å få utbetalt reisestøtte, send kvittering / kopi av festivalpass til post@filmfotografer.no

 

 

 

 

 

Nordic Docs 26. – 29. mai

Sponsorer