Albert Maysles 1926 – 2015

Albert Maysles døde i sitt hjem i New York 5 mars, 88 år gammel.

I mer enn 50 år inspirerte han verden gjennom sine filmer, og han var en kilde til inspirasjon for alle sine kolleger.

Albert Maysles ble født i Boston i 1926 som sønn av jødiske innvandrerforeldre, far fra Ukraina og mor fra Polen.

Albert Maysles, i samarbeid med sin bror David, var en av grunnleggerne av cinema direct-formen. Mer enn 50 filmer ble det i hans lange karriere, og filmer som Salesman, Gimme Shelter og Grey Gardens revolusjonerte dokumentarfilmverdenen på grunn av Maysles meget personlige og nærgående håndholdte kamera. De nye 16mm kameraene som ble utviklet på den tiden, spesielt Eclair-kameraet, gjorde formen mulig, og Maysles utnyttet muligheten til fulle. Jean Luc Godard hevdet at Albert Maysles var Amerikas beste fotograf noen sinne.

Maysles Documentary Center

Mayles startet Maysles Documentary Center i Harlem i New York i 2005 hvor han og hans nære medarbeidere gjennom årene har utdannet utallige unge filmtalenter. Senteret var svært gjestfritt og åpent for alle, og også flere nordmenn fikk inspirasjon av å besøke stedet. Albert var sjenerøs med å dele sitt hus, sin kunnskap og sine tanker. Senteret er godt etablert, og vil fortsette sitt arbeid.

Nordic/Docs Æresgjest

Albert Maysles var æresgjest på dokumentarfilmfestivalen Nordic/Docs i 2013, det ble vist et retrospektivt program av hans filmer, og han ble tildelt festivalens høyeste utmerkelse, Nordic/Docs Ikon-prisen.

Flere som har besøkt ham i New York etter norgesbesøket forteller at prisen sto godt plassert på peishylla i hans kontor. Jeg vil tro flere priser var plassert der, Albert ble tildelt flere ti-talls store priser gjennom tidene, sist, i 2013, The National Medal of the Arts av president Barack Obama personlig.

Da Albert Maysles besøkte oss i Fredrikstad fortalte han inspirert om den nye filmen som han holdt på med, In Transit, nære fortellinger om passasjerer på togreiser rundt om i USA. Han rakk å få filmen ferdig, den har premiere på Tribeca Film Festival i april i år, men han rakk dessverre ikke å oppleve premieren.

Under besøket hans i Fredrikstad bet mange seg spesielt tak i disse ordene:

Remember, as a documentarian you are an observer, an author but not a director, a discoverer, but not a controller.

Arven fra Albert Maysles vil forsette å inspirere dokumentarfilmregissører og -fotografer lenge.

Paul René Roestad

Albert Maysles 1926 – 2015

Sponsorer